Donald Trump, pus oficial sub acuzare în Camera Reprezentanților

Dramatic, dar asta este realitatea: în momentul în care se pregătea să plece de la Casa Albă, Donald Trump a ales să intre în istorie pe o uşă foarte puțin glorioasă. El devine primul președinte al Statelor Unite pus pentru a doua oară sub acuzare în Congres. La circa un an și ceva de la „afacerea ucraineană”, miliardarul american (74 de ani) care urmează să-i cedeze puterea lui Joe Biden este acuzat că a încurajat violențele comise la 6 ianuarie de suporterii săi împotriva Capitoliului, agresiune soldată cu 5 morți, zeci de răniți, peste 150 de arestați și importante distrugeri materiale în simbolica clădire a Congresului american.

Erau necesare cel puțin 217 voturi pentru ca actul de inculpare ce-l viza să fie adoptat în Camera Reprezentanților. Pragul respectiv a fost cu ușurință atins, chiar depășit. Absolut toți deputații democrați, plus zece republicani, au votat în favoarea punerii lui Donald Trump sub acuzare, aceasta fiind prima etapă a procesului de destituire din funcţia de președinte al Statelor Unite. În total, actul de acuzare a obținut 232 voturi, contra 197.

„Astăzi, și mai ales într-o manieră bipartizană, Camera Reprezentanților a demonstrat că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar președintele țării”, a declarat democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, înainte de a semna punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Domnia sa, au remarcat comentatori politici americani, a reușit o performanță deloc ușoară și chiar neașteptată: ralierea a zece deputați republicani la inculparea președintelui. Niciodată, spun comentatorii citați, un așa de mare număr de aleși ai partidului încă la putere, republican, nu a votat în favoarea inculpării președintelui lor.

Reamintim că, la prima procedură de destituire legată de „afacerea ucraineană”, niciun parlamentar republican nu a votat în favoarea inculpării lui Donald Trump. Dar, de data aceasta, acuzațiile false, fără probe, privitoare la rezultatele alegerilor prezidențiale, toate demersurile – uneori în afara legii – de a răsturna rezultatele respective și mai ales asaltul, la invitația sa expresă, comis de susținătorii săi, elemente ale extremei drepte cunoscute pentru acțiuni ce frizează terorismul, asupra clădirii Capitoliului au „umplut paharul” și au determinat zece deputați să voteze în favoarea punerii sub acuzare a președintelui.

Etapa următoare – în Senat

Ea este prevăzută pentru 19 ianuarie, în ajunul ceremoniei de învestitură a lui Joe Biden în funcția de nou președinte al Statelor Unite. Mitch McConnell, liderul jumătății republicane din camera superioară a Congresului, a declarat că el nu ar organiza procesul demiterii președintelui înaintea viitoarei sesiuni regulate a Senatului. Astfel, ea este prevăzută pentru 19 ianuarie, în condițiile noii configurații a Senatului între republicani și democrați (50/50). Ca atare, rezultatul votului este greu de prevăzut. Pentru ca Donald Trump să fie recunoscut culpabil, este nevoie ca 17 senatori republicani să se alăture senatorilor democrați.

Președintele „trebuie să plece imediat”

În discursul său, Nancy Pelosi a subliniat:”Președintele Trump trebuie să plece imediat, el este în mod clar un pericol pentru națiunea pe care noi toți o iubim”…”Începând de la alegerile prezidențiale din noiembrie, alegeri pe care le-a pierdut”, a continuat Nancy Pelosi, „Donald Trump a mințit în mod repetat privind rezultatele lor”, a încercat să semene dubii asupra desfășurării procesului electoral și să influențeze responsabilii locali într-o manieră neconstituțională pentru a respinge victoria lui Joe Biden.

Vreme de două ore de dezbateri, deputații democrați au rostit discursuri în același ton și spirit, cu accent pe ideea că Donald Trump „este un pericol pentru democrație”. Surse din apropierea dezbaterilor semnalează că au fost deputați republicani care, totuși, s-au declarat împotriva punerii sub acuzare a lui Trump, considerând că acest demers ar fi în realitate un proces politic împotriva președintelui republican. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a considerat că punerea sub acuzare a președintelui Trump, cu doar o săptămână înaintea încheierii mandatului său, „ar fi o eroare”. Președintele… poartă o mare responsabilitate pentru violențele de la Capitoliu, el însuși a admis acest lucru, a spus McCarthy, dar a cerut mai degrabă crearea unei „comisii de anchetă” și votul la o „moțiune de cenzură”. Intervențiile deputaților republicani care au votat în favoarea actului de acuzare au fost extrem de dure, reproșându-i lui Trump că nu a făcut nimic pentru oprirea violențelor de săptămâna trecută de la Capitoliu.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW