Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Prețul mediu ponderat al Pieței pentru Ziua Următoare a fost, în luna ianuarie, de 691 de lei/MWh, conform unui anunț al OPCOM, operatorul pieței de energie de la București.
Nivelul de preț din februarie este aproape identic cu cel din luna trecută, ianuarie, când prețul mediu ponderat a fost de 692 de lei/MWh.
Față de acum un an, prețul mediu ponderat din februarie 2023 este cu 26% mai mic, dat fiind că în februarie 2022 s-a consemnat un preț mediu ponderat de 945 de lei/MWh.
Așadar, în februarie prețul spot “a înghețat” la nivelul lunii precedente după ce, în ianuarie, el scăzuse cu aproape 47% față de luna precedentă și se întorsese aproape de nivelul de acum un an. Prețul s-a menținut pe fonul unei luni ianuarie în care sistemul energetic național a beneficiat de un aport destul de bun al eolienelor, al centralelor pe gaze, de o hidraulicitate destul de bună și de disponibilitatea completă a centralei nucleare. Pe fondul consumului care rămâne redus – foarte rar cu vârfuri de peste 8000 MW orari, România a fost deseori exportator de energie electrică, ba chiar în februarie am avut momente în care exporturile au fost și de 3.000 MW orari, evident în orele de gol
Pe de altă parte, din datele pe ianuarie – cele detaliate pe februarie nu au fost publicate de OPCOM – se pare că lichiditatea pieței spot este în scădere, chiar dacă rămîne importantă. În ianuarie s-a tranzacționat circa 44,5% din conumul național, cu aproape cinci puncte procentuale sub nivelul din ianuarie 2022, adică circa 2 TW.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.