Candidații independenți, relevă analiștii politici americani, nu au nicio șansă să fie aleși, dar ei pot influența scrutinul.
Un fost actor, o pianistă, un patron de mine de cărbuni care a făcut închisoare, un cântăreț de rap… și lista cu astfel de persoane extravagante continuă. Numai despre Trump și Biden se vorbește în perspectiva alegerilor din 3 noiembrie dar, la fel ca la toate alegerile prezidențiale, apar o mulțime de astfel de pretendenți la funcția de președinte al Statelor Unite. În total, pe listele Comisiei federale electorale sunt înregistrați 1225 de aspiranți la Casa Albă. Nouă dintre ei chiar s-au calificat pentru a avea numele pe buletinul de vot în cel puțin cinci state federale. Nu au nicio șansă să fie aleși. Ultimul președinte al Statelor Unite ales ca independent datează din 1848. Nu se poate spune că acest gen de candidați nu are un impact. Dacă se prezintă, relevă analiști în domeniu citați de „Le Point”, o fac, în general, pentru a promova o temă dragă lor, în speranța că vreun partid mare o va prelua. Dar, principalul efect al candidaturii lor este pierderea de voturi. În 1992, Ross Perot, candidat independent, a obținut 19% din voturi, ceea ce a împiedicat realegerea lui George H. W. Bush în competiția cu Bill Clinton. În anul 2000, George W. Bush l-a învins pe Al Gore cu doar 537 voturi din statul Florida unde, în schimb,candidatul ecologist Ralph Nader obținuse 97.000 buletine. În 2016, peste 7,6 milioane de alegători au votat cu alți candidați decât Donald Trump sau Hillary Clinton.
Curiozitățile anului acesta
Printre cei mai cunoscuți candidați independenți la scrutinul din acest an se remarcă Jo Jorgensen, 63 ani, din partea Partidului Libertarian, profesoară de psihologie la Universitatea din Clemson. Ea pledează pentru limitarea rolului statului, pentru scăderea impozitelor, aducerea acasă a trupelor americane și transformarea Statelor Unite într-o „Elveţie gigantică”, înarmată, dar neutră. Alt candidat: Howie Hawkins, 67 de ani, reprezentant al Verzilor, dorește naționalizarea băncilor și a marilor industrii, instaurarea unui salariu minim de 20 dolari la oră, diminuarea bugetelor militare cu o treime și utilizarea banilor pentru un „Green New Deal”, la o revoluție ecologică.
Face furori Kanye West, cunoscut interpret de muzică rap. Încă din iulie și-a anunțat candidatura la prezidențiale sub „faldurile” formațiunii politice „Birthday Party”. Programul său susține teme scumpe conservatorilor, cum ar fi restabilirea rugăciunii în școli, libertatea religioasă și valorile familiale. Cere reformarea poliției, măsuri pentru protejarea mediului înconjurător și dezvoltarea energiilor regenerabile. El are în plan un model de organizare în marile orașe fondat pe Wakanda, ţara secretă din filmul Black Panther. Ceea ce a suscitat apariția semnelor de întrebare privind starea sănătății sale mintale. Deși acuzat de false semnături, Kanye West a reușit să-și înscrie numele pe buletinele de vot în circa 12 state federale. Fără șanse, bineînțeles. Ca exemplele de mai sus, la fel de excentrici sunt majoritatea celor 1.225 aspiranți independenți la președinția Statelor Unite.