Prezidențialele americane: Ultima dezbatere Trump-Biden, fără K.O. final

Ultima dezbatere, înaintea alegerilor prezidențiale , între președintele Donald Trump și candidatul democrat Joe Biden s-a concentrat asupra unor subiecte de mare interes în America de azi, cum ar fi gestionarea pandemiei și acuzațiile de corupție. Deși vii, schimburile de replici au fost de data aceasta mult mai calme decât la dezbaterea precedentă.

Donald Trump și Joe Biden s-au înfruntat joi seară, la Nashville (statul Tennessee), în cadrul ultimei dezbateri, apreciată nu de puțini comentatori, corespondenți de presă, „mai degrabă constructivă și respectuoasă”. Vizibil dornici de a oferi o dezbatere mai disciplinată – după cea precedentă realmente scandaloasă – președintele american, defavorizat în ultimele sondaje de opinie în raport cu Joe Biden, și-a acuzat rivalul că dorește să blocheze țara invocând riscurile coronavirusului.

Nu există un plan de îndiguire a pandemiei

„Cineva care este răspunzător pentru atâția morți nu ar trebui să poată rămâne președintele Statelor Unite”, a lansat candidatul democrat, prognozând „o iarnă severă” pentru o țară cea mai îndoliată din lume, cu peste 222.000 decese provocate de coronavirus. Joe, cu state vechi în politică, i-a reproșat președintelui republican că nu are nici acum un plan vizând îndiguirea pandemiei. „Nu există niciun om de știință serios în lume care să creadă că pandemia va dispărea foarte curând”, a subliniat Biden, în timp ce Donald Trump nu a încetat să dea asigurări contrare. „Vom lupta contra ei cu toată fermitatea”, a răspuns temperamentalul miliardar, venit pe scena de la Nashville fără masca protectoare la numai trei săptămâni de când a fost diagnosticat pozitiv la coronavirus.

Schimb de idei „audibile”

Dacă la prima dezbatere și-au administrat calificative precum „mincinos”, „rasist”, „clovn”, lipsă de inteligență ş.a., joi seară lucrurile au stat altfel, fără îndoială și datorită jurnalistei care a moderat dezbaterea.

Lui Donald Trump, care l-a acuzat pe Biden că intenționează să instituie o politică a „stângii radicale”, contracandidatul democrat i-a reamintit că a obținut învestirea pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie în defavoarea altor candidați democrați mult mai ancorați în doctrina de stânga decât el. Președintele, comenta ironic Biden, „este un pic pierdut, crede că se confruntă cu altcineva… Sunt eu, Joe Biden!”, a lansat candidatul democrat.

Pentru a se evita înfierbântarea atmosferei, organizatorii dezbaterii au decis, de data aceasta, să taie microfonul unui candidat în timpul primelor două minute ale intervenției celuilat candidat, la fiecare subiect în dezbatere – pandemia, chestiunile rasiale, schimbările de climă sau chestiunile de politică externă a Statelor Unite.

Nu încercați să vă prezentați drept un copil inocent!

Donald Trump i-a cerut lui Joe Biden să „explice” acuzațiile de corupție legate de activitățile fiului său Hunter Biden în China și în Ucraina, în perioada în care Joe Biden a deținut funcția de vicepreședinte al Statelor Unite (2009-2017). „Joe, eu cred că aveți de dat explicații americanilor”, a insistat Trump, care, în ultimele zile, personal sau prin apropiați ai săi, a accentuat atacurile personale referitoare la integritatea adversarului său, lansând, fără elemente concrete, acuzații conform cărora familia Biden este o „întreprindere criminală”…”Erați vicepreședinte când actele respective au fost comise”, a ținut să sublinieze cu insistență Donald Trump. În această acuzație, Trump a inclus mărturii ale unui fost asociat al lui Hunter Biden, pe numele lui Tony Bobulinski. Acesta îl acuza pe fiul lui Joe Biden de a fi utilizat numele și funcția tatălui pentru a câștiga, în străinătate, „milioane” de dolari. „Nu încerca să te prezinți drept un copil inocent”, l-a avertizat Trump pe competitorul său.

Răspunsul? „Niciodată în viața mea nu am luat o centimă din surse străine”, a protestat Biden. „Nu este adevărat, nu este adevărat!” – a spus el în mai multe rânduri. A contraatacat, reproşându-i președintelui că nu a acceptat niciodată să publice declarațiile sale de impozite. „Ce aveți de ascuns?”, i s-a adresat Biden lui Trump.

Politica externă

În ceea ce privește politica externă, Donald Trump a susținut că el a evitat un război nuclear cu Coreea de Nord. A susținut importanţa schimbului de opinii cu liderii lumii, reproşând predecesorului său, Obama, că nu a purtat negocieri cu Pyongyangul. Biden l-a acuzat în schimb pe Trump că, de fapt, „a legitimat Coreea de Nord” și că și-a făcut prieten un „derbedeu” ca Kim Jong-un.

Echipele candidaților au anunțat cu câteva ore înaintea dezbaterii că au fost testați negativ la Covid-19. Paravane de plexiglas au fost instalate pe scena unde a avut loc dezbaterea, pentru a separa candidații.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW