13.9 C
București
luni, 17 mai

Primarii se răscoală împotriva Guvernului. Bugetul pe 2019 este boicotat

Cei mai importanţi primari de municipii din România se răscoală împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă. Asociaţia Oraşelor din România (AOR) a solicitat, miercuri, ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și președinților celor două Camere ale Parlamentului o întrevedere de urgenţă pentru discutarea propunerilor făcute de AOR pe tema bugetului pe 2019.

Mai mult, edilii au lansat un apel către toţi primarii din ţară să boicoteze proiectul bugetului pe 2019.

,,Asociația Orașelor din România lansează un apel către toţi primarii de orașe din România, indiferent de culoarea politică, cerându-le să-şi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul bugetului pe 2019 în forma prezentată de MFP şi să promoveze argumentat cerințele formulate de asociaţia noastră”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Asociaţia Oraşelor din România (AOR).

Solicitările AOR

Asociaţia Oraşelor din România solicită Executivului alocarea pentru unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș a sumei de 1.400 lei/locuitor/an, dar nu mai puțin de 6 milioane lei/an/oraș, pentru asigurarea unui buget minim de funcţionare.

Potrivit acestora, solicitarea sumei amintite ,,se justifică prin faptul că aproape toate unităţile din mediul urban organizează şi asigură funcţionarea unor servicii publice de diversitate, mărime şi complexitate sporite, care deservesc, pe langă locuitorii acestor UAT-uri, şi locuitorii din comunele învecinate”.

De asemenea, AOR cere guvernului PSD-ALDE ca ,,finanțarea drepturilor pentru protecția copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor și contribuțiile pentru completarea drepturilor salariale pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din țară să fie asigurate conform mecanismului folosit în anul 2018 din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, asigurate de bugetul de stat destinate pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, alocate separat în acest scop”.

Totodată, AOR a avertizat coaliţia de guvernare că va folosi ,,toate pârghiile legale pentru a obține resursele necesare îndeplinirii responsabilităţilor pe care autorităţile administraţiei publice locale le au, conform legii’’.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW