Scandalul „azilelor groazei”, dincolo de descinderi, percheziții, dosare penale și închiderea a 13 centre de „îngrijire” a persoanelor vârstnice, s-a soldat, joi, cu o primă demisie la nivel înalt în Guvernul României. Marius Budăi și-a depus oficial mandatul de ministru al Muncii. De așteptat, în zilele următoare, un val dacă nu de demisii, măcar de demiteri. Premierul Marcel Ciolacu a ținut să intervină în direct, în încercarea de rezolvare a acestei situații extrem de grave. Redăm, integral, declarațiile de joi de la sediul Guvernului României:
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Este evident că şi la ședința de guvern de astăzi cel mai important subiect este situația din sistemul de protecție a bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități. Este cât se poate de clar, evident că dintr-un cumul de factori care țin atât de stat, cât și de zona privată, activitatea de protecție a persoanelor vârstnice și vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său inițial.
Am văzut, din păcate, în ultimele zile, prea multe situații care probează faptul că această activitate a devenit o afacere cinică, în care se urmărește profitul cu orice preț, deseori chiar prin suferințe crunte, provocate seniorilor noștri. Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie, de compasiune cu soarta unor oameni pe care viața i-a lovit atât de crunt. Așa ceva se va sfârși oricât de multe şi de dure schimbări va trebui să facem.
Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul ministru al muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei. Rezultatul preliminar pe care l-am solicitat la nivel național arată că, după verificarea a aproape 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise.
Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă şi să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste controale. O să-l rog pe domnul ministru de interne, pe domnul vicepremier, pe domnul Cătălin Predoiu, să prezinte analiza pe aceste trei zile de controale coordonate de către prefecți cu echipele de control mixte. Vă rog mult, domnule ministru!
Cătălin Predoiu: Vă mulțumesc! Așa cum ați spus, controalele au fost efectuate în baza dispoziției prim-ministrului Guvernului României pentru verificări la nivelul tuturor centrelor rezidențiale destinate persoanelor minore, vârstnice sau cu dizabilități din toată țara, precum și în baza Ordinului ministrului afacerilor interne 101/7 iulie anul curent, prin care s-au dispus măsuri de coordonare și organizare prefecților, dar și pentru colectare și centralizare de date transmise de la echipele mixte de control. Raportarea datelor s-a realizat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății, respectiv, spre informare, către Ministerul Afacerilor Interne și, pe baza acestor raportări, prezint aceste date.
Astfel, la nivelul municipiului București și al celor 41 de județe s-au constituit echipe mixte de control formate din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniile respective. Mai precis, Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, inspectoratelor teritoriale pentru muncă, direcțiilor de sănătate publică, Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne – pentru situații în care se constată încălcarea legii penale, dar și pentru situații de urgență – şi, suplimentar, la activitățile de control au fost cooptate, atunci când a fost nevoie, structuri teritoriale de asistență socială și protecție a copiilor.
O dată statistică relevantă înainte de a prezenta rezultatele controlului cred că este aceea potrivit căreia au fost licențiate în baza Legii 197/2012 5.197 de servicii sociale, dintre care 2.812 în sistem public și 2.385 în sistem privat.
Așa cum a spus și domnul prim-ministru, au fost evaluate, controlate 1.037 de unități, dar, suplimentar față de acestea, au fost descoperite fără licență 24 de astfel de centre rezidențiale, care funcționau deci ilegal.
În urma colectării datelor din primele zile de control de la instituțiile care au atribuții de control, potrivit legilor de organizare, date centralizate la nivelul prefecților și apoi la nivelul celor trei ministere amintite, putem să comunicăm faptul că, din toate cele 1.037 de centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv, 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare și 6 de închidere.
Deci, practic, în total, 13 centre, așa cum a spus și prim-ministrul, nu își mai desfășoară în acest moment activitatea. La fața locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocalizarea, aproximativ 1,1% din toate persoanele evaluate. Au fost întocmite nouă dosare penale, din care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică. Au fost constatate și aplicate un număr de 3.640 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de 10 milioane de lei. În acțiunile desfășurate au fost implicate, în medie zilnică, 1.259 de reprezentanți ai structurilor de control de la instituțiile sus-citate. Toate aceste date vor fi comunicate publicității de către prefecturi, în plan local, dar și de către Ministerul Afacerilor Interne, în plan central. Și va fi făcută o nouă comunicare, completă, cu ocazia încheierii acțiunilor de control. Subliniez, aceste date sunt pentru primele zile de control. Vă mulțumesc, domnule prim-ministru.
Marcel Ciolacu: Şi eu vă mulțumesc. Săptămâna viitoare aceste controale se vor finaliza, iar atunci vom veni cu propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem. Intenția mea este să solicit celor mai importanți actori din zona societății civile, ONG-urilor și asociațiilor, să îmi facă propuneri pentru viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. În această funcție, și nu numai, este nevoie de oameni pricepuți din zona asociațiilor non-guvernamentale, cu rezultate solide și experiență de lucru cu asemenea persoane din categoriile vulnerabile. Este evident că și în această zonă sunt sute de ONG-uri și firme private care își fac treaba cu profesionalism și dedicare. Așa cum și la statul român sunt mii de funcționari cinstiți, valoroși, empatici, care găsesc întotdeauna atât soluții, cât și o vorbă de alinare pentru aceste categorii. Tuturor acestora doresc să le mulțumesc din suflet și ei reprezintă speranța că putem schimba nedreptatea cu corectitudine și că împreună vom putea cerne de această dată răul, pentru a păstra binele și sistemul acolo unde funcționează. Mulțumesc mult presei.
// Demisia ministrului Marius Budăi „este un gest de onoare” // .
Chiar ase … bre ?! Uni’i „onoarea” … pre cand seara di seara/pi la tv-uri, insu’ tot se smiorcaia : „bunisii nostri, parinsii nostri” , cum si’un alt „randas de rand”/d’aea !