Afecțiunile cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente și reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Din fericire, medicina a evoluat foarte mult în ultimii ani și acum există tratamente mai eficiente și mai puțin invazive, inclusiv proceduri care pot înlocui cu succes clasicele operații pe cord deschis. De aceea, dacă boala este descoperită la timp, șansele de vindecare sau de ameliorare sunt foarte mari.
Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare și procedurile de minim invazive prin care pot fi tratate.
Cele mai întâlnite boli cardiovasculare
Afecțiunile cardiovasculare sunt cele care afectează inima, dar și arterele care transportă sânge de la inimă spre alte organe. Multe dintre aceste boli apar din cauza unui stil de viață nesănătos, în timp ce altele sunt ereditare sau apar ca urmare a unor malformații congenitale.
Cele mai răspândite afecțiuni sunt:
- Boala coronariană: această afecțiune apare din cauza unor depuneri de grăsimi, care se formează pe pereții arterelor coronare. Aceste artere se îngustează, iar sângele nu mai poate circula normal. Dacă boala nu este tratată la timp, pot să apară complicații produse de fisurarea sau ruperea plăcii de aterom, care pot duce la infarct miocardic acut și chiar la necroză miocardică.
- Malformațiile congenitale ale inimii: aceste probleme apar din naștere și nu pot fi prevenite. O malformație congenitală poate însemna absența unui ventricul sau a unei valve, ori formarea unui orificiu anormal într-un perete al inimii. Toate aceste modificări ale structurii mușchiului cardiac afectează circulația normală a sângelui și pot pune în pericol viața pacientului. În alte cazuri însă, malformațiile nu provoacă simptome și sunt descoperite în timpul unor investigații medicale de rutină.
- Aritmiile sau tulburările de ritm cardiac: apar atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii devin anormale. Din această cauză, inima începe să bată prea repede, prea lent sau neregulat. Unele tulburări de ritm cardiac sunt grave, în timp ce altele provoacă doar un disconfort minor. Totuși, la primele semne de boală, este necesar un consult de specialitate, pentru că, dacă pacientul nu urmează din timp un tratament pentru fibrilația atrială, viața lui poate fi în pericol, deoarece această formă de aritmie este extrem de periculoasă.
- Cardiomiopatia: este o boală gravă a inimii, care se manifestă prin subțierea mușchiului cardiac (cardiomiopatie dilatativă) sau prin îngroșarea lui (cardiomiopatie hipertrofică). În ambele cazuri, inima nu mai are putere să pompeze sânge așa cum ar trebui. Pacientul va suferi de aritmie, iar în timp se pot forma cheaguri de sânge și se ajunge chiar la insuficiență cardiacă.
Tratament prin proceduri minim invazive
Atunci când afecțiunile cardiovasculare nu pot fi tratate numai prin schimbarea stilului de viață și prin administrarea unor medicamente, sunt necesare proceduri mai elaborate, care presupun tehnologie de ultimă generație. În acest fel, nu mai este necesară operația pe cord deschis.
Iată care sunt cele mai utilizate metode pentru tratarea bolilor de inimă:
- Ablația cu cateter pentru fibrilație atrială: medicul distruge celulele cardiace anormale, care sunt responsabile de generarea aritmiilor. În acest scop, el folosește catetere (tuburi subțiri, lungi, flexibile), pe care le introduce prin vasele de sânge până la nivelul inimii, unde acestea vor elibera energie și vor produce astfel mici leziuni, pentru a distruge celulele anormale.
- Angioplastia coronariană cu stenturi: este un tratament modern, recomandat pentru a lărgi arterele inimii care sunt îngustate sau blocate de depuneri de calciu, colesterol sau placă de aterom. Medicul va folosi catetere pentru a ajunge la nivelul unde există blocaje sau îngustări ale arterelor și apoi va dilata zona folosind un balon sau un mic stent metalic.
- Implantarea unui stimulator sau defibrilator cardiac: stimulatoarele și defibrilatoarele sunt dispozitive de mici dimensiuni, care pot fi implantate în piept, sub piele, pentru a trata diferite tipuri de aritmie. Aparatele sunt conectate la inimă cu ajutorul unor electrozi speciali, care monitorizează pulsul și, la nevoie, transmit mici șocuri electrice, pentru a restabili ritmul cardiac normal.
Acestea sunt cele mai cunoscute și folosite proceduri minim-invazive pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Există și alte metode similare, care pot fi recomandate de medicul cardiolog, în funcție de diagnostic și de specificul fiecărui pacient în parte.
Prin urmare, nu ezita să mergi la un control, pentru că bolile de inimă pot fi tratate acum mult mai eficient și prin proceduri care sunt mai ușor de suportat, care presupun riscuri minore și o recuperare rapidă.