Producătorii de medicamente cer modificarea Taxei clawback

Valentina Saygo, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a participat marți, 22 iunie a.c., la o întâlnire cu reprezentanții producătorilor de medicamente, în cadrul căreia a fost subliniată necesitatea identificării de soluții pentru problemele de ordin economic cu care se confruntă în activitatea lor.

„Pandemia COVID-19 a scos în evidență multe disfuncționalități, inclusiv în ceea ce privește activitatea economică a producătorilor de medicamente. Trăim vremuri complicate, dar acum este momentul să schimbăm paradigma și să sprijinim această industrie, mai ales într-un context în care și Europa vrea să schimbe strategiile”, a declarat Valentina Saygo, potrivit unui comunicat MEAT.

Dialogul s-a concentrat asupra taxei clawback, care impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor. Reprezentanții industriei au semnalat, în cadrul întâlnirii, necesitatea schimbării cadrului legislativ, întrucât această taxă, considerată majoră, creează un mediu economic nefavorabil și îndepărtează investitorii străini de pe teritoriul țării noastre.

Un alt subiect adus în discuție, ca argument, a fost Strategia Farmaceutică Europeană, care are printre principalele obiective sprijinirea competitivității, a inovării și a sustenabilității industriei farmaceutice, prin asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente accesibile financiar, cât și flexibilizarea cadrului de reglementare legislativ și nelegislativ.

În încheiere, a fost agreată posibilitatea înființării unui grup de lucru interministerial, din care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să facă parte alături de alte instituții abilitate.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW