Programul de construcție a submarinelor de atac, al cărui prim exemplar a fost lansat oficial vineri la Cherbourg de către președintele Emmanuel Macron, va costa 9 miliarde de euro. Este prețul plătit pentru menținerea Franței în clubul restrâns al marilor puteri nucleare și navale. Submarinul de atac «Suffren» va avea drept principală misiune protejarea submarinelor lansatoare de rachete și a port-avioanelor de alte submarine.
Cu cele 4.700 tone de oțel și cei 99 metri lungime, «Suffren» este nu doar unul din mijloacele de luptă cele mai impozante și mai complexe construite vreodată în Franța, dar și unul din programele de armament cele mai costisitoare: în total, 9 miliarde euro pentru 6 astfel de exemplare prevăzute să intre în dotarea Marinei franceze până în 2029, și care vor rămâne în serviciu până în 2060. Experți citați de «Les Echos» spun că acesta este de fapt prețul plătit pentru a permite Franței menținerea descurajării nucleare autonome, dar și de a interveni departe de frontierele sale cu minimum de riscuri. Conceput pentru protejarea submarinelor lansatoare de rachete nucleare, precum și a port-avionului Charles de Gaulle de alte submarine, Barracuda este astfel primul submersibil francez capabil să lanseze rachete de croazieră împotriva unor ţinte terestre la distanțe de peste 1000 km.
Rezultatul a 20 ani de eforturi
Barracuda este rezultatul unor teribile eforturi depuse în ultimii 20 de ani de către Direcția generală a armamentelor, de Naval Group, de Comisariatul pentru energia atomică (CEA), Technic Atome și alți peste 100 de subtretanţi. Lansat în 1998 de fostul președinte Jacques Chirac pentru a înlocui modelul «Rubis» conceput sub președinția lui Charles de Gaulle, Barracuda a avut nevoie de 8 ani de dezvoltare și 12 ani suplimentari pentru construirea primului exemplar (cu trei ani întârziere față de calendarul inițial). Iar aventura, mai spun experții, nu se încheie aici. După ce va fi lansat la apă, la sfârșitul lunii iulie, «Suffren» va începe, la începutul anului 2020, o lungă serie de teste în mare, în largul Cherbourgului, apoi la Brest și, în final, la Toulon, viitoarea sa bază. Data intrării sale în serviciu activ nu a fost deocamdată indicată.
Detalii de interes
Potrivit lui Vincent Martinot- Lagarde, unul din «părinții» submarinului Barracuda, de la Naval Group, noul submarin conține aproape un milion de piese și peste 70 milioane de ore de muncă de la lansarea programului până în prezent. În comparație cu predecesorii săi, noul tip de submarin Barracuda este nu doar de zece ori mai silențios – principalul atu al unui submarin – ci el va dispune de o putere de foc mult superioară, având posibilitatea de a lansa rachete SCALP, noi torpile grele cu valoare de 2,3 milioane euro per unitate, capabile să scufunde orice pe o rază de 50 km și de a dezafecta minele. Plus multe alte calități. Pentru a putea funcționa cu un echipaj redus de 65 persoane, Barracuda face de asemenea apel la digitalizare. Așa s-a ajuns ca tradiționalul periscop să cedeze locul unui sistem electronic de supraveghere. Periscopul, care necesită efectuarea unei găuri în coca, a fost înlocuit cu un cablu conectat la ecrane amplasate peste tot în zona centrală a submarinului, permițând mai multor persoane să vadă imagini din exterior. Între alte detalii, figurează și crearea condițiilor pentru echipaje mixte, cu excepția primului echipaj care va fi alcătuit doar din bărbați. Primele femei pregătite pentru submarine și-au făcut apariția în Marina franceză în urmă cu un an și jumătate. Ele nu au acumulat încă cele 3000 ore de lansări cerute pentru membrii echipajelor destinate testelor în mare.
Un reactor nuclear fără echivalent
Principalul atu al submarinului Barracuda este reactorul său nuclear dezvoltat de CEA (Comisariatul pentru energia atomică) și Areva. Este mai compact, mai silențios și mult mai fiabil decât tot ce s-a aflat până acum la submarinele franceze. Puterea sa echivalează cu 1% din cea a unui reactor civil (suficient pentru alimentarea unui mic oraș). Franța este una din rarele națiuni care stăpânesc bine propulsia nucleară. Reactoarele franceze sunt singurele capabile să funcționeze cu uraniu îmbogăţit conform normelor civile, a precizat Pascal Lucas, directorul programului Barracuda din Comisariatul pentru energia atomică (CEA). Reactorul Barracuda nu necesită decât o singură operațiune de mentenanță pe an (și nu două ca la alte modele) și va funcționa, fără alte revizii, vreme de 10 ani. Grație tuturor atuurilor sale, Barracuda a repurtat o primă victorie în Australia: «contractul secolului» prevede construirea a 12 exemplare livrabile începând din 2032, la o valoare totală de circa 34 miliarde de euro.