13.9 C
București
luni, 17 mai

Guvernul polonez salută intenția lui Trump de a mai trimite încă 1.000 de militari

Intenția președintelui Donald Trump de a mai trimite încă 1.000 de militari în Polonia – o ofertă foarte modestă în comparație cu cea propusă inițial de Polonia Washingtonului, care menționa trimiterea unei divizii de aproximativ 15.000 de militari americani – se anunță, totuși, ca un reviriment în relațiile dintre SUA și Polonia.

Krzysztof Szczerski, şeful de cabinet al preşedintelui polonez, a declarat presei că se așteaptă ca prezența SUA în Polonia să crească atât „în termeni calitativi, cât și cantitativi”. Aceast sentiment a fost întărit și de declarația ministrul apărării, Mariusz Blaszak, care a transmis presei, în timpul recentei sale vizite la Washington, că cele două părți lucrează, de mai bine de un an, la un acord.

De la momentul desfășurării summit-ului NATO din Varșovia, în anul 2016, aliații occidentali au desfășurat patru batalioane rotative în Polonia și în statele baltice, parte a unui răspuns robust la invazia Rusiei din Ucraina.

În timpul unei vizite la Washington, în septembrie 2018, președintele polonez Andrzej Duda a oferit 2 miliarde de dolari din fonduri poloneze pentru a dezvolta o bază militară americană permanentă în țară.

Anunțul subliniază o nouă relație politică între Varșovia și Washington, care împărtășesc viziuni comune în chestiunile privitoare la aspectele strategice ce țin de agenda politică, inclusiv migrația și rolul statului-națiune.

Vizita preşedintelui polonez Andrej Duda în SUA, care a început ieri, 12 iunie, ar putea duce la un progres semnificativ în realizarea unui acord militar, pe care Polonia îşi doreşte să-l finalizeze înainte ca Donald Trump să viziteze Polonia, pentru comemorări referitoare la Al Doilea Război Mondial, pe 1 septembrie adevarul.ro.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Intarata-i …., Ca asa imi place.
    Ziceam, candva, ca unii sunt cum sunt. Dar, „astia” chiar sunt caduci ! Vai de capul lor !
    Nu-i de mirare ca au disparut de pe mapamod, de mai multe ori .
    Ce vor ? Scanteia ?!
    Au creiere de bibilica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW