Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a semnat 31 de contracte de finanţare cu fonduri nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru proiecte care vizează sprijinirea dezvoltării durabile în 19 judeţe din România.
Proiectele vor fi implementate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (în calitate de lider de parteneriat) şi de autorităţile locale (în calitate de parteneri). 16 dintre aceste proiecte urmăresc investiţii în educaţie, 8 vizează reabilitarea, dotarea şi modernizarea mai multor unităţi sanitare, iar 7 proiecte au în vedere dezvoltarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere şi crearea de zone verzi şi de agrement.
„Astăzi, adăugăm alte 31 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional la lista celor peste 5.000 de contracte semnate în ultimii doi ani, a căror valoare totală depăşeşte 9,5 miliarde de euro. Este o performanţă pentru MDRAP şi pentru POR, care a ajuns la un grad de contractare de 100,7%, dar şi o mare realizare pentru unităţile administrativ-teritoriale care au beneficiat de sume importante (fonduri europene şi guvernamentale) pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a precizat ministrul dezvoltării, Vasile Suciu.
Valoarea finanţării nerambursabile a celor 31 de proiecte este de 569.366.162 lei şi vizează obiective din Bucureşti şi judeţele Prahova, Galaţi, Mureş, Cluj, Giurgiu, Olt, Satu-Mare, Hunedoara, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Arad, Iaşi, Sibiu, Braşov, Gorj, Tulcea şi Vrancea.
Ce este POR 2014-2020
POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,38 miliarde euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE (prin FEDR), iar 1,52 miliarde de euro – contribuţia naţională. Autoritatea de Management a programului funcţionează la nivelul MDRAP.
POR 2014-2020 finanţează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-şi poată gestiona în mod eficient resursele şi să-şi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.