joi, 2 aprilie, 2020
12.3 C
București

Proiectul de cercetare de la Măgurele BLOCAT de demersurile juridice ale Ministerului Cercetării. “Nici noi nu ştim ce-o să se întâmple”

Statul român a reziliat contractul pe care îl avea cu consorţiul care trebuia să furnizeze Laserul de la Măgurele, fără însă să aibă o soluţie alternativă, reiese dintr-o analiză a Hotnews.ro.

Potrivit ministrului cercetării, Nicolae Hurduc, rezilierea contractului cu consorţiul italian EuroGammaS (EGS) a fost făcută în noiembrie 2018 şi nu se poate face nimic în legătură cu situaţia “pentru că este o problemă juridică” şi pentru “că situaţia este destul de complicată”.

“Este reziliat contractul din noiembrie şi există un proces între EuroGamma şi IFIN – HH. Procesul se judecă în judeţul Ilfov. Se judecă în România pentru că aşa a fost stipulat în contract. Partea română a reziliat contractul. Acum aşteptăm soluţia judecătorească. Noi nu ne putem implica în niciun fel pentru că este vorba de un contract comercial care intră pe drept civil. În faza în care s-a ajuns este o problemă juridică”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, citat de Hotnews.ro.

“Să ştiţi că situaţia este destul de complicată. Nici noi nu ştim ce-o să se întâmple, pentru că depinde de hotărârea judecătorească. Nu vă pot spune ce se poate întâmpla. În momentul ăsta nu ştiu exact să vă spun dacă mai există acestă cale amiabilă de rezolvare din punct de vedere juridic. E blocat în momentul de faţă, cu posibilitatea deblocării pe cale juridică”, a adăugat ministrul.

Printre motivele rezilierii, partea romană a enumerat “întârzierile semnificative”“refuzul de executare a contractului” sau “refuzul de instalare a sistemului în clădirea destinată acestui scop”.

“Maniera deficitară de realizare a Contractului, de către EGS, prin acumularea de întârzieri semnificative și refuzul de instalare a sistemului în clădirea ai cărui parametri și configurație au fost în mod explicit asumați contractual de către Asociere, a atras, într-o etapă inițială, sancționarea acesteia, de către beneficiarul IFIN-HH, cu aplicarea de penalități de întârziere în valoare de peste 3 mil. Euro. Neîndeplinirea în ultimii doi ani, de către Asocierea EuroGammaS, a unei multitudini de obligații contractuale esențiale și persistența în refuzul de executare a contractului, a generat încetarea acestuia de către IFIN-HH din culpa Asocierii, în luna noiembrie 2018”, se arată într-un comunicat remis de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.

Asocierea EuroGammaS a contestat în justiție demersurile părții române.

Aceste evoluţii au loc în condiţiile în care, la capitolul cercetare, România sta cel mai prost din întreaga Uniune Europeană.

Datele Ministerului Cercetării arată un buget de doar 1.637.754 de lei pe anul 2018, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Iar cele ale Comisiei Europene pe anul 2017 indică faptul că România a dedicat cea mai mică parte a PIB-ului pentru cercetare.


Viab1

1 COMENTARIU

  1. Tovarasul mironov bate campii cu gratie, in revista “Stiinta si Tehnica”, despre tot felul de proiecte fantasmagorice (vezi “Laser Valley”) ,propuse de “culturnici” ca Adrian Curaj si altii de aceeasi teapa,ce au pus cercetarea la pamant in Romania dar -in calitate de fost iliescist pesedist notoriu- nu trage de maneca actuala conducere de toata harababura, recte impotenta si neprofesionalismul dovedit !
    Dar tov mironov “ii da-i si lupta-i si da-i”cu “turbocapitalismul” mondial !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

• Restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor în contextul crizei CoVid-19 au afectat semnificativ...

“Varșovia, Budapesta și Praga au violat legislația UE” în chestiunea migranților

Polonia, Ungaria și Republica Cehă nu au respectat legislația Uniunii Europene, refuzând în 2015, când avea loc...

Corona-populism

Ce ar fi dacă băncile nu ar mai oferi dobândă la depozitele atrase, populație sau companii, până...

2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu...

TRENDING

Turcia a lansat operațiunea „Izvorul Păcii” – Cum se prezintă situația în prima zi

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunţat intrarea...

CFR suspendă circulaţia unor trenuri interne şi internaţionale

În vederea combaterii răspândirii infecției cu Covid-19,...