sâmbătă, 11 iulie, 2020
22.4 C
București

Proteste de amploare în Iran. Zeci de morți

Protestele din Iran devin tot mai sângeroase, la patru zile de la organizarea primelor manifestații împotriva deciziei Guvernului de la Teheran de a majora prețul la carburanți cu cel puțin 50%.
Până în prezent zeci de persoane și-au pierdut viața, printre care și trei agenți ai forțelor de ordine, scrie AFP, citat de b1.ro.
Protestele violente au continuat și marți. În estul capitalei, două benzinării au fost incendiate, iar în vestul Teheranului, jurnaliștii AFP au văzut o secție de poliție și un panou publicitar arzând.
Sute de polițiști înarmați au fost detașați marți dimineață în mai multe locuri alături de tunuri cu apă.
Protestele au izbucnit în Iran după ce prețul carburantului a fost majorat cu 50%, măsură motivată de preşedintele Hassan Rohani prin dorința de a ajuta locuitorii – printr-o redistribuire a câştigului şi nu pentru a face faţă deficitului bugetar.
Prețul unui litru de benzină era fixat până vineri la 10.000 de riali iranieni, adică mai puţin de 8 cenţi. Fiecare şofer va trebui să achite acum 15.000 de riali – adică 11 cenţi pe litru. De asemenea, combustibilul va fi raționalizat. Astfel, 60 de litri este cantitatea maximă ce poate fi cumpărată într-o lună, anunţă Compania Naţională Iraniană de Distribuţie a Produselor Petroliere. Cine doreşte să cumpere peste această limită va trebui să scoată din buzunar 30.000 de riali, adică 22 de cenţi pe litru.
Achiziţia se poate face doar în baza unor cartele de raţionalizare. Cartelele destinate achiziţiei de benzină au fost introduse iniţial în 2007, într-o perioadă în care guvernul încerca să reformeze sistemul subvenţiilor şi să lupte împotriva contrabandei. Dar, în urmă cu exact un an, în noiembrie 2018, ele au fost reintroduse.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Iran 7/4 Hristos 7, Ilie 4; IRAN 4 ILIE 4; IRA.N. IRA-Rai, N-Negru. Raiul negru (mistic) al Lui Hristos si Ilie. Raiul negru (mistic) e Casa Raiului in care stau, dupa care se infaptuieste prin Duhul Sfant intreaga Creatie intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea vazuta si nevazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva). Negre sunt tavanele dormitorului si bucatariei, usa, glaful geamului, patura si pernele decorative, vesmantul meu la biserica, boxele si aparatura electronica.

  2. Teheran 7/14 Jesus 7, Elijah Tishbite 14; TEH.E.RAN. TEH-Tishbite, E-Elijah, RAN-Romania. Jesus and Elijah Tishbite from Romania (heavenly definition). Definitia cereasca suna astfel, pentru ca sunt nascut si crescut in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prima lansare a unui satelit experimental din România – Globar

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă primul ansamblu de echipamente...

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui val de leziuni asociate COVID-19

Beatrice Spătaru (gds.ro) Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra...

Mărirea capacităţii de stocare a energiei, pentru a impulsiona procesul de decarbonizare

De la sesiunea plenară a PE: Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să...

Ca la ei, la nimenea

Neculai Crețu Bucureștiul este împărțit în șase sectoare. Fiecare sector...