Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Se reiau protestele la sediul Complexului Energetic Oltenia. O pichetare va avea loc în data de 6 iunie. Acțiunea este organizată de către Federația Națională a Muncii.
Pichetarea sediului Complexului Energetic Oltenia va avea loc în fiecare zi de joi, între orele 15:00 – 16:00. Conform reprezentanților Federației Naționale a Muncii, protestatarii au următoarele revendicări:
- încetarea neaplicării legilor 197 și 74;
- respectarea hotărârilor judecătorești dispuse de instanțele de judecată,
- eliberarea de adeverințe pe salariile brute și adeverințe în ceea ce privește plata contribuțiilor salariale.
Potrivit aceleiași surse, la pichetarea de joi vor participa maximum 50 de persoane. Minerii sau foștii mineri și energeticieni vor organiza pichetarea la sediul din strada A.I. Cuza. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care sunt soluționate cererile de eliberare de documente de către personalul administrativ din Complexul Energetic Oltenia. Numărul angajaților din CEO pe picior de plecare din companie este tot mai mare, dat fiind faptul că este în implementare un program de restructurare.
Tot mai mulți mineri se vor pensiona
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. Numărul de salariați se va reduce prin pensionare și nu numai de la 9.000 în prezent la 4.500 în 2026 și la 2600 în 2030.