Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis Primului Ministru, Nicolae Ciucă, solicitarea de a iniția modificarea legislației naționale, astfel încât aceasta să oblige angajatorii din România să deconteze ochelarii de vedere angajaților, care prin natura muncii lor se expun echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Este vorba de modificarea de urgență a HG nr. 1028/2006, în sensul precizat de articolul 9 din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990, care presupune obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special și care îi revine angajatorului, relatează știripesurse.ro.
Obligația poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a dispozitivului respectiv de către angajator, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariul lucrătorului.
România, doar geografic în Europa: Nu există respect pentru drepturile angajaților
Fundația a inițiat acest demers în sprijinul românilor care au dreptul să le fie asigurate condiții adecvate de muncă, în contextul în care suntem membri ai Uniunii Europene, iar această facilitate nu ar reprezenta altceva decât o formă de normalitate.
FACIAS consideră că deține măsurile legale pentru a urmări dacă guvernanții noștri vor armoniza legislația de protecție a muncii cu directivele europene și va continua acest demers în cazul în care această primă solicitare trimisă Primului Ministru nu va avea rezultatul scontat.
Angajatorii care nu asigură lucrătorilor ochelari de vedere pot fi dați în judecată
Reușita unui avocat clujean la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), confirmă faptul că angajatorii sunt obligați să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor.
Decizia a fost obținută de către avocata Julia Kis, după ce un fost polițist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări a dat în judecată instituția pentru că ar fi refuzat să îi deconteze suma de 2.629 de lei, contravaloarea ochelarilor de vedere.
Fostul bugetar spune că vederea i-a fost afectată grav în cei zece ani de muncă în fața calculatorului.
Astfel, la data de 22 decembrie, CJUE a decis că ochelarii de vedere pentru cei care lucrează la un monitor trebuie furnizați sau decontați de angajator, nefiind suficientă plata unui spor general la salariu către angajat – menționează Hotnews.ro.
Anunțul privind decizia CJUE a fost făcut miercuri de către asociația VeDem Just care amintește că, în România, normele de securitate și sănătate în muncă sunt prevăzute în Legea nr. 319/2006 și HG nr. 1028/2006; potrivit art. 288 din Tratatul de funcționare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și mijloacele.
Ce prevede legea
Se precizează în argumentarea deciziei că articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor, în special dreptul acestora de a primi aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, dacă rezultatul testului prevăzut la alineatul (1) al acestui articol 9 sau cel al examenului prevăzut la alineatul (2) al articolului 9 menționat fac necesare aparatele respective.
Curtea a decis astfel:
- „Prin „aparate de corecție” se înțelege nu doar ochelarii, ci și alte tipuri de aparate susceptibile să corecteze sau să prevină dificultățile vizuale;
- Dificultățile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corecție special nu trebuie să fi fost cauzate în mod necesar de lucrul la monitor;
- Ochelarii nu trebuie să fie utilizați exclusiv la locul de muncă sau în exercitarea unor sarcini profesionale;
- În legea națională se poate prevedea că lucrătorul poate alege fie să obțină direct de la angajatorul său un aparat de corecție special, fie să suporte el costul și să obțină apoi rambursarea de la angajator;
- Un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție”.
În plus, o Hotărâre de Guvern din anul 2006, care a transpus după 16 ani o Directiva Europeană privind sănătatea angajatorilor, arată că salariații trebuie să beneficieze de un examen al ochilor în cazul în care stau la monitor, iar, dacă este necesar, „lucrătorilor să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale”.
Decizia CJUE, obținută de o avocată din Cluj
Polițistul menționează că angajatorul a refuzat aplicarea legii, pe motiv că acele dispozitive de corecție speciale nu ar include și ochelarii de vedere iar avocata sa a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, conform Euronews.ro.
„Practic, această decizie de interpretare aduce ca noutate un prim aspect: s-a lămurit ce înseamnă dispozitive speciale de corecție a vederii, adică inclusiv ochelarii de vedere. Noi am întrebat de ochelarii de vedere, dacă intră în această categorie, dar nu văd de ce lentilele de contact nu ar intra și ele”, transmite avocata, citată de Euronews.
Angajatorii care nu asigură ochelarii de vedere pot fi dați în judecată
CJUE a stabilit că angajatorii au obligația de a le asigura ochelari de vedere angajaților care dovedesc că au nevoie de aceste dispozitive și inclusiv că ochelarii plătiți de companie pot fi folosiți în afara cadrului profesional.
Judecătorii Tribunalului European lămuresc cadrul legal prin care angajatorii pot să ofere salariaților ochelarii de vedere, în cazul în care au nevoie de aceștia: fie îi furnizează direct, fie le oferă contravaloarea dispozitivelor, în niciun caz prin plata unui spor la salariu.