Patronatele din transportul rutier au luat decizia de a anula protestul programat pentru joi, 4 octombrie, până săptămâna viitoare, după dezbaterea publică ce va avea loc marți, la Ministerul Transporturilor. În funcție de rezultatele dezbaterii publice, vor fi depuse cereri pentru a protesta în fața sediului Guvernului, iar simultan vor fi sistate toate cursele regulate din țară.
„Ministerul Transporturilor vrea să schimbe regulile jocului în timpul jocului. Nu a făcut niciun efort pentru a elimina pirateria din acest domeniu, dar face toate demersurile pentru a elimina transportatorii care funcționează legal, în condițiile actuale ale pieței, deși toți au câștigat licitațiile respectând condițiile impuse de lege, nu înseamnă decât a aduce pe altcineva în locul celor care au investit deja în parcurile auto actuale. Proietul de Ordin de ministru pentru schimbarea regulilor de atribuire a licențelor de transport rutier de persoane va intra marți în dezbatere publică, dar cei care nu sunt implicați în sectorul transporturilor rutiere nu cunosc problemele din acest domeniu și pot fi ușor păcăliți de lobbyiștii care încearcă să scape de firmele care activează acum pe această piață. Modificarea legislativă s-ar putea face doar dacă se va aprecia că este imperativ necesar acest lucru, în raport cu condițiile economice reale, cu interesele imediate ale beneficiarilor serviciilor de transport, ale transportatorilor și ale statului român. Modul de lucru actual al ministerului apare ca pripit si nejustificat”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.
COTAR a arătat că era o necesitate scoaterea de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea și completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2011, privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor și intrastructurii nr 980/2011, cu modificările și completările ulterioaresi supunerea acestuia unei dezbateri publice reale, legale, constructive și eficiente.
Potrivit legislației actuale (art. 6 alin. 2 din Ordonața 27/2011) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul transporturilor rutiere, are o serie de atribuții de care ține cont doar în funcție de propriile interpretări și chiar în funcție de unele interse ce nu se dovedesc a fi generale. Domnul Ministru Șova argumentează prin faptul că ar fi presat, pe de o parte, de Consiliul Concurenței, iar pe de altă parte, de Consiliul Europei, să adopte aceste modificări legislative, însă acestea apar doar ca justificări de suprafață, fără a avea profunzime. Este, într-adevar, în atributul Ministerului să asigure condiţiile unui mediu concurenţial normal în activitatea de transport rutier, iar acest lucru era necesar a se fi realizat și până acum, potrivit dispozitiilor OG 27/2011 “…în corelaţie cu celelalte moduri de transport, şi între operatorii de transport rutier”, însă această necesitate a existat și există în legislația care reglemetează activitatea de transport, iar piața de transport este așezată în prezent și apare ca stabilă, tocmai ținându-se cont de această legislație și respectând-o.