Dacă ar fi să dăm o definiție pentru psihonutriție, aceasta s-ar referi la faptul că este știința care analizează relația dintre mâncare și minte. De fapt, lucrurile sunt ceva mai profunde de atât, și cu ajutorul psihonutriției oamenii sunt învățați cum și ce să mânânce, astfel încât calitatea vieții să fie una bună.
Criticile și stresul ne afectează mai mult decât credem
Specialiștii au observat că stresul, dar și criticile constant primite de la rude, prieteni și cunoștințe ne afectează mai mult decât ne place să credem, și drept urmare ne regăsim refugiul în anumite obiceiuri alimentare. De regulă, mâncăm în exces, dar sunt și cazuri în care persoanele ajung să se înfometeze până la punctul în care își pun în pericol viața.
Aici contează enorm sprijinul unor experți în psihonutriție, care se concentrează nu pe schimbarea stilului alimentar al persoanei respective, ci pe modul în care sentimentele, emoțiile și gândurile acesteia îi influențează obiceiurile alimentare, felul în care mănâncă, care este cantitatea consumată, ritmul digestiei, care sunt alegerile sale și multe altele.
Ce presupune o consultație de psihonutriție
Dacă simți că te afli într-un impas, iar legătura ta cu mâncarea nu este cea care trebuie, este important să îți dai seama din timp și să apelezi la un specialist în psihonutriție. În cadrul unei consultațiilor se vor analiza mai multe aspecte. Astfel, nu vor fi analizate doar obiceiurile alimentare, ci și factorii sociali, emoționali și profesionali. De asemenea, se va încerca o creștere a încrederii în sine și de aceea specialistul îți va fi mereu aproape, prin oferirea unui sprijin de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii alimentare și identificarea produselor care îți fac bine.
Rezultatele nu apar peste noapte
De regulă, majoritatea oamenilor nu au răbdare și își doresc ca rezultatele sau scopurile urmărite să se producă rapid. Este o abordare total greșită, pentru că înseamnă că nu ai conștientizat prea bine cât de grave sunt problemele, și cel mult vrei doar să slăbești rapid. Nu este o soluție, pentru că multe dintre problemele noastre de alimentație sunt legate de sentimente oprimate, ascunse, și lucrurile sunt mult mai complicate decât crezi. De aceea, specialiștii în psihonutriție sunt cu toții de acord că rezultatele nu se vor vedea peste noapte, dar pe termen lung, acestea vor putea fi lesne observate. Psihonutriția nu este doar o metodă de a-ți controla greutatea corporală – în plus sau în minus, este o metodă de tratament a unor proaste obiceiuri alimentare. Prin urmare, este nevoie de timp pentru că este nevoie de schimbarea lor, eliminarea și redirecționarea. De aceea, rezultatele psihonutriției nu sunt legate neapărat de pierderea sau câștigarea de kilograme. Scopul ședințelor este ca persoana respectivă să își poată schimba relația cu mâncarea, în sens pozitiv. Dacă se reușește acest lucru – și nu este deloc simplu, și presupune multă muncă și implicare din partea tuturor, atunci totul va fi mult mai simplu. Obiceiurile alimentare proaste care au dus la excesul ponderal, sau reversal medaliei vor fi complet eliminate, mintea va fi în armonie cu trupul, încrederea în sine va crește, și astfel se va ajunge la acel echilibru care, la final, te va face o persoană normală din punct de vedere ponderal.