Până acum, 2020 a fost un an special. Cu toții spunem că nu am mai trăit până acum așa ceva. Auzim persoane din jurul nostru că abia așteaptă să revină totul ca înainte.
Dar oare asta e posibil? Dacă ne gândim că fiecare experiență de viață pe care o avem își lasă amprenta asupra noastră, cu cât experiența este mai traumatizantă, cu atât schimbarea noastră este mai accentuată. Cum va fi viața noastră în viitor? În mod cert, nu are cum să fie similară cu viața din trecut. De aceea, e nevoie de adaptare, iar schimbarea stilului de viață poate fi dificilă, dar, mai ales, necesită timp, răbdare și acceptare spre adaptare.
Coronavirusul a dus la stres, anxietate și frică – simptome care ar putea motiva orice persoană să programeze o consultație cu un psihoterapeut. Cu toate acestea, din cauza distanțării sociale, ședințele față în față sunt din ce în mai puțin posibile, și destul de greu de acceptat, având în vedere condițiile impuse, dar și datorită problemelor de anxietate apărute.
Astfel, psihoterapia online a devenit modul accesibil și real prin care o persoană care simte nevoia de susținere emotională poate accesa serviciile unui psihoterapeut, sau poate apela la psihoterapeutul său, în cazul în care se află deja într-un proces de terapie personală.
Se știe deja că psihoterapia online funcționează la fel de bine ca și terapia tradiționala, când întâlnirea are loc față în față. Pentru cineva care nu a apelat încă la acest tip de serviciu, la prima vedere, ședintele desfășurate în mediul virtual par impersonale, că realizarea conexiunii client-terapeut pare dificilă. Însă nu este deloc așa.
Elementele principale pentru crearea relației terapeutice există, persoana se poate exprima, este văzută și auzită de către psihoterapeut și, prin discuțiile purtate, se poate iniția și derula un proces de terapie de calitate. Din propria experiență, în funcție de situația și starea existentă, se pot desfășura chiar și exerciții sau aplica tehnici care să vină în ajutorul clientului.
Ceea ce este evident, este că psihoterapia online a devenit un fenomen cu o relevanță din ce în ce mai mare, iar ofertele din partea psihologilor care au competențe în psihoterapie, se găsesc în mediul online într-un număr foarte mare, atât pentru consultații individuale, cât și organizare de grupuri.
Acum însă mă gândesc în primul rând la clienții care au nevoie de căldură și liniște. Psihoterapia online ar putea funcționa pentru ei? Studiile și experiența mea sugerează că răspunsul este afirmativ.
Depășirea prejudecăților legate de consilierea online
Acum, situația generată de COVID-19 obligă majoritatea psihoterapeuților tradiționali să își adapteze practica la consilierea online.
Când vorbesc despre depășirea prejudecăților nu mă refer doar la clienți, ci și la psihoterapeuți, pentru există anumite prejudecăți și din partea acestora. În ultimile luni, ei au analizat situația, și mulți au început deja să experimenteze mediul virtual, să se adapteze mediului online.
În acest mod, psihoterapeuții au început să își depășească prejudecățile. Din perspectiva celui care oferă acest tip de serviciu, sunt de părere că mulți psihoterapeuți vor muta o parte din activitățile lor în mediul online.
De partea cealaltă, a beneficiarului serviciilor de psihoterapie, există de asemenea o reacție pozitivă. Se constată o creștere a numărului de persoane care se declară interesate de a contracta sedințe de psihoterapie online.
Viitorul e online?
Prima jumătate a anului 2020 ne-a învățat că e nevoie să fim pregătiți pentru orice, că e nevoie să ne creștem gradul de adaptabilitate, să devenim inventivi, să creăm noi obiceiuri care să ne permită să ne simțim bine în pielea noastră indiferent de condițiile existente.
Pentru cei care trec prin perioade dificile, pentru care tranziția pare greu de gestionat, psihoterapia online reprezintă o oportunitate care merită să fie luată în considerare.
Ceea ce este important este ca atunci când simțiți primele semne de nepuțință, să găsiți curajul de a întreprinde acțiunea de a programa o ședință cu un psihoterapeut, pentru că a sta prea mult timp într-o stare de disconfort emoțional poate duce la apariția bolilor fizice împreună cu tulburări de natură psihică.
Acestea fiind spuse, fiți atenți și la voi, la starea voastră interioară, acordați-vă timp pentru introspecție, analizați ce merge și ce nu merge, ce vă place și ce nu vă place la voi înșivă, iar atunci cand simțiți nevoia să vorbiți cu cineva despre ce vă frământă, psihoterapia online este la îndemână, iar oferta este bogată.
După ani de amânare a practicii psihoterapiei în mediul online, terapeuții, alături de clienți, au trecut de prejudecățile lor, în doar câteva luni psihoterapia s-a mutat din cabinetul fizic în zona virtuală și continuă să se dezvolte neîncetat.
De acum mai mulți oameni care au nevoie de ajutor au posibilitatea de a-l primi. Ceea ce mă întristează este faptul că a fost nevoie de o perioadă critică, precum cea generată de COVID-19, ca profesia noastră să devină mai vizibilă online, însă ceea ce mă bucură este că de beneficiile acestei abordări se vor bucura persoane care nu ar fi putut ajunge niciodată într-un cabinet fizic.
Aici puteți vă puteți programa GRATUIT la o ședință de psihoterapie online cu psihoterapeutul Claudia David, atestat profesional de Colegiul Psihologilor din Romania, in conditiile Legii nr. 213/2004, in specialitatea psihoterapie integrativa, cod personal: 20139, alocat din Registrul unic al Psihologilor cu drept de libera practica.
Vedeți atestarea accesând acest link https://alegericpr.ro/index.php/registre.
Suport și consiliere online prin Skype sau Zoom.
Prima întâlnire online este întotdeauna gratuită.
contact@creativpsy.ro sau Mesaj pe Whatsapp +40751161714.
Citiți și: Primul ajutor în caz de atac de panică, conform psiholog.