Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Kremlinul spune că summitul la care participă peste 20 de șefi de stat la summitul Brics al economiilor emergente este este unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, anunță BBC.
Un mesaj că Rusia rezistă sancțiunilor
Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian.
„Mesajul clar este că încercările de a izola Rusia au eșuat”, crede Chris Weafer, partener fondator al companiei de consultanță Macro-Advisory.
„Este o mare parte a mesajelor de la Kremlin că Rusia rezistă sancțiunilor. Știm că există fisuri severe sub suprafață. Dar la nivel geopolitic Rusia are toți acești prieteni și toți vor fi partenerii Rusiei”.
Brics reprezintă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Gruparea, denumită adesea o contrapondere a lumii conduse de Occident, s-a extins iar acum include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite.
Și Arabia Saudită a fost invitată să se alăture.
Economiile țărilor Brics reprezintă aproximativ 28% din economia globală
Națiunile Brics reprezintă 45% din populația globală. Adunate împreună, economiile membrilor valorează mai mult de 28,5 miliarde de dolari. Adică aproximativ 28% din economia globală.
Oficialii ruși au indicat că alte 30 de țări vor să se alăture Brics sau să caute legături mai strânse cu Brics. Unele dintre aceste națiuni vor lua parte la summit.
Dornic să ușureze presiunea din cauza sancțiunilor occidentale, liderul de la Kremlin va spera să-i convingă pe membrii Brics să adopte o alternativă la dolar pentru plățile globale.
„Multe dintre problemele cu care se confruntă economia Rusiei sunt legate de comerțul și plățile transfrontaliere. Și multe dintre acestea sunt legate de dolarul american”, spune Weafer.
„În unele privințe, este o treabă bună pentru Occident că China și India nu pot fi niciodată de acord cu privire la nimic, pentru că, dacă cei doi ar fi de acord, Brics ar avea o influență enormă”, notează Jim O’Neill, fost economist șef al Goldman Sachs.
O’Neill a fost cel care, la începutul secolului, a visat acronimul „Bric” pentru patru economii emergente despre care credea că ar trebui „aduse în centrul politicii globale”.
Dar cele patru litere aveau să capete o viață proprie, după ce națiunile respective și-au format propriul grup Bric – mai târziu Brics, când s-a alăturat Africa de Sud. Ele încearcă să conteste dominația G7: cele mai mari șapte economii „avansate” din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA).
India si China au polite grele de platit Marii Britanii si celorlalte foste puteri coloniale care le-au umilit circa 200 de ani (China si-a recuperat Hong Kongul de-abia in 1997).
Chiar daca nu se inteleg intre ele pe probleme de frontiera, aceste viitoare sau actuale mari puteri isi dau seama ca schimbarea ordinii mondiale (de exemplu: primirea Indiei drept membru permanent cu drept de veto al Consiliului de Securitate al ONU) se va putea face doar dand la o parte dezbinarile si unindu-se in politica globala.
China are si cu Rusia partea ei de umilinte din trecut (anexarea Vladivostokului si a altor teritorii chineze de la nord de Amur in 1860). Si pe astea e dispusa sa le uite pe moment.
Dar daca reusesc sa ocoleasca sistemul de plati Swift controlat de americani, cablurile de fibra optica transoceanice controlate si spionate tot de americani etc., chinezii si aliatii lor vor schimba lumea secolului XXI.
China deja pune in opera cabluri transoceanice cu tarile africane (acolo internetul e mai putin dezvoltat acum).
China vrea sa faca un canal prin Tailanda cu care sa evite Stramtoarea Malaca unde Singapore (satelit al SUA) controleaza o buna parte din traficul maritim.
Se pare ca Romania s-a pozitionat de partea proasta a istoriei… dar asta se va vedea peste 1-2 generatii.
Asta e adevarata lovitura pt COLONIALISTII SUA :DEDOLARIZAREA. POT PE URMA SA SI TIPAREASCA ORICATA HARTIE IGIENICA NEACOPERITA(PARDON, DOLAR II ZICE😝) VOR…