Justiția belgiană a decis menținerea în detenție a eurodeputatei elene Eva Kaili, fosta vicepreședintă a Parlamentului European și figură centrală în scandalul de corupție denumit dejà ”Qatargate”, dar și cu implicarea Marocului. Judecătorii nu au răspuns pozitiv la cererea avocaților săi de a o pune în libertate, sub control judiciar, dotată cu brățară electronică pentru o perioadă de cel puțin o lună. Ea va rămâne, deci deținută în blocul pentru femei dintr-o închisoare situată în nordul Bruxellesului. Conform legislației belgiene, refuzul eliberării temporare sub control judiciar a unei persoane aflată în detenție provizorie este justificat de riscuri precum fuga, dispariția probelor sau coliziunea cu alte persoane implicate în cauza judiciară.
Eva Kaili a compărut joi dimineață într-o ședință cu ușile închise în fața Camerei Consiliului din Bruxelles, prilej cu care și-a reafirmat nevinovăția, au declarat avocații săi. ”Eva Kaili este nevinovată și nu a fost coruptă niciodată”, a declarat presei unul din avocații săi, Michalis Dimitrakopoulos, dar a decis să nu facă apel împotriva deciziei de menținere în stare de arest a clientei sale.
Reamintim că plasarea în detenție provizorie a fost ordonată la 11 decembrie, prin inculparea a patru persoane implicate în uriașul scandal de corupție nemaicunoscut în istoria instituției europene. În afara Evei Kaili, alți trei deținuți au compărut în fața Camerei Consiliului din Bruxelles în urmă cu o săptămână. Unul dintre ei ar fi trebuit să fie pus în libertate supravegheată, cu brățară electronică, dar decizia a fost contramandată în urma apelului Parchetului. Detenția altor doi inculpați a fost menținută, fiind vorba de fostul eurodeputat socialist Antonio Panzeri, presupusul șef al rețelei de corupție, și de asistentul parlamentar Francesco Giorgi, concubinul Evei Kaili. Conform legislației belgiene, Camera Consiliului din Bruxelles va trebui să statueze în fiecare lună, la fiecare inculpat, dacă rămâne în stare de arest sau nu.