Zeci de mii de polonezi au manifestat duminică pentru a-și arăta atașamentul față de Uniunea Europeană

Aproape 100.000 de polonezi au ieșit duminică în stradă la Varșovia și alte peste 100 de localități din țară pentru a-și exprima atașamentul față de Uniunea Europeană. Aceste acțiuni au fost organizate în urma unei decizii recente a Tribunalului constituțional polonez conform căreia unele tratate europene sunt incompatibile cu Constituția țării. Opoziția liberală se teme că insistența autorităților poloneze asupra acestei poziții ar putea duce la «Polexit» , respectiv la situarea Poloniei în afara UE. Corespondenții agențiilor internaționale de presă relatează că mobilizarea la manifestaţiile de duminică a fost făcută de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk. El a fost salutat ca un erou de mulțimea de manifestanți din Varșovia, cu toții purtători de drapele europene și de panouri pe care era scris «Noi rămânem». Situat de acum în poziția de lider al opoziției, Tusk a criticat violent recenta decizie a Tribunalului constituțional polonez. «Un pseudotribunal, a spus el, un grup de persoane deghizate în judecători, la ordinul președintelui partidului la putere, încălcând Constituția poloneză, a decis să scoată țara noastră din Uniunea Europeană». Autoritățile, prin vocea premierului Mateusz Morawecki, au reacționat declarând că lansarea riscului unui «Polexit» este «fake news», inventat de opoziție în scopuri politice.

Unul dintre manifestanți a declarat corespondentului RFI la Varșovia: «Oamenii aceștia de la putere promit multe lucruri. Din nefericire, tot ceea ce spun este fals. Vorbesc de democrație, de Constituție pe care o încalcă, încalcă drepturile minorităților și montează cetățenii unii contra altora».

A fost remarcată prezența la manifestație inclusiv a fostului premier social-democrat Leszek Miller și a lui Wanda Traczyk-Stawska (94 ani) un cunoscut veteran al insurecției din 1944 la Varșovia, contra ocupației naziste.

În opinia lui Donald Tusk, această uriașă mobilizare de la Varșovia și din numeroase alte orașe din Polonia, la care au fost prezenți mai mulți lideri ai opoziției, deschid calea creării unui front comun în jurul valorilor europene , decis să înfrângă la următoarele alegeri legislative actualul partid la putere, PiS.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW