Comunicat Medisprof
Medisprof obține decontarea serviciilor de radioterapie stereotactică de către statul român, în urma unei petiții și a unei acțiuni în instanță. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat recent că această formă de tratament va fi gratuită de acum înainte pentru pacienții oncologici din România.
Alte norme care devin disponibile în noul Contract Cadru sunt: investigațiile de screening pentru cinci tipuri de cancer, testările genetice pentru șapte tipuri de cancer, dezvoltarea serviciilor paliative și acordarea de consiliere psihologică pentru bolnavi și rudele lor.
Ministerul Sănătății deconta radioterapia stereotactică în alte țări din UE, dar nu și în România
Prețul unei ședințe de radioterapie stereotactică variază între 3.000 și 5.000 euro.
Până acum, pacienții oncologici care necesitau un astfel de tratament erau forțați să suporte costurile pe cont propriu dacă se tratau în România.
Alternativa ar fi fost să se trateze într-una dintre celelalte țări membre UE, unde tratamentul este decontat. Mulți pacienți nu își permit însă costurile unui tratament în străinătate, decontarea fiind efectuată ulterior. Din acest motiv, Medisprof a decis să li se alăture bolnavilor în lupta împotriva cancerului.
„Radioterapia stereotactică era, în mod paradoxal, decontată de către statul român doar dacă pacienții se tratau în străinătate, în cadrul Uniunii Europene.
Acest serviciu putea fi realizat și la noi în țară, dacă statul român ar fi oferit norme clare pentru decontarea prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Nu era o problemă de rea-voință sau buget, ci era o problemă de legislație.” – Șerban Udrea, Director de Dezvoltare Medisprof Cancer Center.
S.C. MEDISPROF S.R.L. a inițiat o petiție prin care solicita decontarea acestei proceduri în România. Motivul principal a fost importanța pe care radiochirurgia o are în tratarea cancerului.
Dosarul 298/33/2021 a fost demarat în 22.04.2021 și a fost soluționat definitiv în 06.07.2022. În data de 27.07.2023, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care deblochează finanțarea radioterapiei stereotactice. În completarea pachetului de norme, vin și:
– 5 programe de screening pentru cancerul de col uterin, mamar, colorectal, bronhopulmonar și de prostată
– 7 testări genetice pentru terapiile țintite
– dezvoltarea serviciilor paliative pentru bolnavi
– acordarea serviciilor psihologice pentru pacienți și rude
– dezvoltarea Registrului Național de Cancer
Radioterapia stereotactică, o metodă eficientă în tratarea cancerului
Radioterapia stereotactică mai e cunoscută și sub numele de „radiochirurgie”, „stereotaxie” sau „SBRT”. Procedura presupune o doză mare de radiații menite să țintească și să distrugă tumora. Aceasta s-a dovedit a fi benefică în cazul adenopatiilor, metastazelor cerebrale, pulmonare, osoase și hepatice, și al tumorilor pulmonare, de prostată, pancreas și ficat. În Occident, eficacitatea radiochirurgiei e renumită deja, fiind utilizată în mai multe localizări tumorale, și fiind decontată de asiguratori de stat.
La Medisprof Cancer Center, radioterapia stereotactică se realizează cu o tehnologie de ultimă oră: Accelerator Liniar Varian True Beam. Specialiștii utilizează tehnica IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) și IGRT, două dintre cele mai noi și performante metode de iradiere disponibile.
Principalul avantaj ale acestui tip de radioterapie este capacitatea de a localiza mai precis tumora și de a proteja țesuturile sănătoase din jurul acesteia. Mai mult, stereotaxia scurtează perioada de tratament clasic de radioterapie – de la 20-30 de zile, la 1-5 ședințe – și reduce disconfortul fizic și emoțional al pacienților.
Despre Medisprof
De 20 de ani, Medisprof luptă pentru calitatea vieții pacienților oncologici și pentru asigurarea gratuității la proceduri medicale costisitoare. În anul 2010, s-a deschis prima clinică medicală oncologică în Cluj-Napoca, iar în 2017 s-a inaugurat Medisprof Cancer Center, cel mai mare spital privat de oncologie din Vestul țării și singurul spital din România certificat QOPI (Quality Oncology Practice Initiative), certificat acordat de ASCO (American Society of Clinical Oncology).