0.7 C
București
marți, 9 martie

Răspuns la represiunile contra suporterilor lui Navalnîi: state europene cer Berlinului să abandoneze proiectul Nord Stream 2

Un ecou amplu au avut cruntele represiuni cu care a răspuns poliția din Moscova și evenimentele din toate cele peste 88 orașe ale Rusiei în care au avut loc duminică ample manifestații împotriva regimului Putin și pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi, opozantul cel mai curajos față de Vladimir Putin și camarila sa coruptă.

Până duminică seară, târziu, numărul manifestanților grav loviți de polițiști, al arestaţilor ajunsese la peste 5.000, între care, potrivit corespondenților presei străine, s-au aflat și mai mulți jurnaliști. Reamintim că în urmă cu o săptămână au avut loc manifestații la fel de ample în toată Rusia, de la Sankt Petersburg până în Extremul Orient rus, la Pacific, soldate cu alte 4.000 de arestări.

Imaginile înspăimântătoare difuzate de posturi de televiziune europene din care s-a văzut clar ce efective uriaşe de poliție au fost mobilizate și duritatea cu care erau tratați manifestanții, inclusiv femeile, au determinat reacții internaționale. După Statele Unite, al căror protest a intervenit chiar duminică, în toiul violențelor comise de forțele de securitate ruse, în Europa se cer sancțiuni. Franța a cerut Germaniei să abandoneze proiectul de gazoduct Nord Stream 2 conceput în cooperare cu Rusia. “Am spus întotdeauna că avem cele mai mari dubii privind acest proiect în contextul politic actual”, a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, într-un interviu acordat postului de radio France Inter. Întrebat dacă este în mod clar în favoarea unui abandon al proiectului respectiv, ministrul francez a răspuns:“Am spus deja, DA“.

Statele Unite și mai multe țări europene, între care Polonia, privesc cu ochi dezaprobatori acest gazoduct care dublează Nord Stream 1, deja în activitate. Noul gazoduct va mări dependența Germaniei și a Uniunii Europene de gazele rusești, de Moscova, o spun numeroși analiști politici europeni.

La începutul lunii decembrie au fost reluate în apele germane lucrările la acest proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro și 1 200 km. legătură submarină. Ele fuseseră suspendate timp de aproape un an, ca urmare a sancțiunilor americane.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW