Statele Unite „își redesfăşoară trupele din Irak, dar nu părăsesc această țară”…”Nu a fost luată nicio decizie privind părăsirea Irakului”, a declarat pe un ton ferm presei ministrul american al Apărării.
A doua zi după decizia adoptată de parlamentul irakian prin care se cerea expulzarea trupelor străine, armata americană a anunțat, luni, „din greșeală”, redesfăşurarea efectivelor în vederea unei retrageri. Scrisoarea a fost semnată de generalul Wiliam H. Seely, comandantul operaţiunilor militare americane din Irak. În documentul respectiv, a cărui copie a fost consultată de ziariști de la France Presse, acesta indică de fapt numărului doi al comandamentului militar irakian „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste, în scopul unei „retrageri din Irak în manieră securizată și eficace”. Numai că, la scurt timp, şeful Statului Major american a declarat presei că anunțul respectiv „este o eroare”, precizând că „era vorba de un proiect ce nu purta vreo semnătură”, trimis câtorva lideri militari irakieni, având în vedere că mișcările trupelor americane din Irak s-au intensificat în ultimele zile”, a explicat presei generalul Mark Milley. „A fost pur și simplu o eroare”, a adăugat el.
Potrivit șefului Pentagonului, Mark Esper, Statele Unite „își redesfăşoară trupele din Irak, dar nu părăsesc această țară”…”Nu a fost luată nicio decizie privind părăsirea Irakului”, a declarat pe ton ferm presei ministrul american al Apărării.
„Irakienii nu doresc plecarea americanilor”
Așa cum se știe, duminica trecută, parlamentul irakian a adoptat o rezoluție prin care se cere expulzarea trupelor coaliției internaționale. Rezoluția, adoptată prin ridicare de mână, a primit doar 168 voturi ale parlamentarilor prezenți, din totalul de 329 câți are forul legislativ. În plus, rezoluția nu are efect de constrângere și guvernul irakian nu i-a dat curs. Ministrul american al Apărării, Mark Esper, consideră decizia adoptată de parlament ilegitimă, la vot neparticipând decât persoane aduse cu forța. Doar un număr redus de kurzi au votat; iar parlamentarii suniți nu au participat la vot. „Irakienii, a spus Mark Esper, nu vor plecarea noastră din Irak. Știu că Statele Unite sunt în Irak pentru a-l ajuta să devină stat suveran, independent și prosper… Iranul nu are asemenea intenții, ci dorește să controleze Irakul”.