În timp ce confruntările dintre armata generalului Al-Burhan și paramilitarii Forțelor de susținere rapidă (FSR) ale generalului Hemedti continuă și chiar se agravează, începând de sâmbătă, mai multe țări au procedat la evacuarea rapidă a resortisanților și diplomaților lor. Franța a reușit duminică să scoată din Sudan, pe calea aerului, circa o sută de persoane. Operațiunile ar putea dura până marți, anunță France Presse. Un prim avion a plecat duminică din Khartum până la Djibuti, stat african situat în Africa de Est. Ministerele de Externe și al Apărării precizează că printre cele o sută de persoane aflate la bord s-au aflat și resortisanți de alte naționalități. Duminică seară, un al doilea avion francez cu alte o sută de persoane a reușit să ajungă la Djibuti. Operațiunea de evacuare, a anunțat Ministerul francez de Externe, este de o ”extremă complexitate”, date fiind dificultățile în geolocalizarea persoanelor ce așteaptă evacuarea, într-o țară în care niciun fel de rețele nu mai funcționează.
Franța a primit cereri de ajutor la evacuarea resortisanților lor și din partea altor țări, precum Germania, Elveția, Regatul Unit, Belgia, Niger, Maroc, Egipt, Etiopia ș.a . Djibuti, care găzduiește numeroase baze baze militare străine, încearcă să facă față afluxului de avioane ce aduc resortisanți străini din Sudan. O declarație în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt prezidențial djibutian. Duminică, pe aeroportul din Djibuti a mai sosit un avion Airbus A330 având la bord 75 americani și circa zece canadieni, un altul a avut la bord cetățeni francezi, iar altul a adus spanioli. Iar avioanele au continuat să aducă străinii care au reușit până acum să se îmbarce în vreun avion cu destinația Djibuti. Un avion militar spaniol, cu circa 100 pasageri la bord, a decolat duminică seară cu destinația Djibuti. Președintele Joe Biden a ordonat armatei să procedeze la o operațiune pentru extragerea personalului guvernului american din Khartum. Circa o sută de persoane au fost evacuate printr-o operațiune heliportată, a precizat un oficial american. Alte câteva sute de americani se află încă în Sudan. În Djibuti, autoritățile fac eforturi pentru găzduirea și găsirea de posibilități ca resortisanții străini să ajungă în țările lor.
Situația la Khartum continuă să fie foarte tensionată
În capitala sudaneză, transmit corespondenții agențiilor internaționale de presă, situația continuă și luni dimineață să fie extrem de tensionată. Luptele între forțele militare ale celor doi generali ce-și dispută influența și puterea în Sudan continuă. Exploziile, schimburile de focuri au continuat duminică în cartierele capitalei, iar avioane de luptă aparținând trupelor guvernamentale au continuat să survoleze Khartumul. Potrivit Organizației mondiale a sănătății (OMS), bilanțul războiului civil ce are loc de mai bine de o săptămână nu doar în capitala țării este de 420 morți și cel puțin 3.700 răniți. Exodul populației civile sudaneze capătă proporții, părăsind în masă țara pentru țările vecine, în primul rând în Ciad.
Recep Erdogan propune medierea
Și Turcia a început duminică evacuarea resortisanților săi, primind cereri de ajutor din partea altor țări. Ministerul turc de externe a evacuat deja duminică, pe cale rutieră, un prim grup de 140 cetățeni turci cu direcția Addis Abeba, capitala Etiopiei vecine. De acolo, pe calea aerului, se va face transferul în Turcia sau alte destinații. Ambasada Turciei la Khartum nu a fost evacuată, având în vedere că în Sudan, potrivit unor cifre oficiale, trăiesc cel puțin 3000 resortisanți turci. La 20 aprilie, informează RFI, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întreținut separat, prin telefon, cu Abdel Fattah al-Burhan, șeful forțelor armate sudaneze, și cu Mohamed Hamdan Daglo, șeful forțelor paramilitare FSR, cărora le-a propus medierea sa. Nu a primit încă vreun răspuns.
” Cei mici muncesc pentru cei mari si cei saraci pentru cei bogati ” .