Războiul comercial americano-chinez: Trump este optimist, Xi Jinping dorește încheierea rapidă a negocierilor

«Suntem foarte aproape de semnarea unui acord», a declarat Donald Trump în prezența vicepremierului chinez Liu He, aflat în cursul săptămânii trecute la Washington. Liu He a fost purtătorul unei scrisori din partea președintelui Xi Jinping. Surse informate, citate de presa americană, au relevat că deocamdată nu a fost evocată data unui summit chino-american.

Potrivit corespondenților în Statele Unite ai ziarului «Les Echos», deși nu prea poți să te bazezi pe declarațiile, aprecierile lui Donald Trump când este vorba de un subiect atât de fierbinte cum este războiul comercial între Washington și Beijing, sunt vizibile semne încurajatoare în ceea ce privește rezultatele negocierilor bilaterale vizând încetarea îndelungatului conflict comercial chino-american. Posturile de televiziune americane și fotografiile apărute în presa europeană i-au surprins pe președintele american și vicepremierul chinez stând unul lângă altul, cu feţe surazatoare în fața camerelor importantelor posturi de televiziune, lăsând impresia că vor să dea semnale pozitive în ceea ce privește rezultatele negocierilor lor. «Progresele sunt foarte rapide… Sunt șanse bune ca un acord să fie în cele din urmă realizat, ceea ce va fi bine pentru toată lumea», a declarat Donald Trump. Liu He, citat de agenția chineză de presă Xinhua, a afirmat că cele două părți «au ajuns la un nou consens asupra chestiunilor importante». A folosit prilejul oferit de întâlnirea de joi seară cu presa, la Casa Albă, pentru a anunța că este purtătorul unei scrisori adresate de președintele Xi Jinping președintelui Trump, în care cere «încheierea cât mai rapid posibil a negocierilor comerciale bilaterale». Un semn edificator al bunei evoluții a negocierilor, dar și al bunăvoinţei manifestate reciproc de negociatorii americani și chinezi a fost faptul că Liu He și-a prelungit cu încă o zi, până vineri inclusiv, șederea la Washington, pentru a avea convorbiri și cu reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer. Presa chineză, citată de «Les Echos», remarca vineri un detaliu de protocol deloc lipsit de importanţă: la întâlnirea cu presa organizată de Donald Trump la Casa Albă, vicepremierul chinez a fost așezat alături de președintele american și în fața lui, ca la precedentele reuniuni.

Nu a fost evocată data unei întâlniri Xi Jinping-Donald Trump

Un singur punct a lipsit din «progresele» făcute în noua etapă a negocierilor, de data asta la Washington: pentru moment, nu a fost avansată nicio dată a unei posibile întâlniri între liderii Chinei și Statelor Unite. Donald Trump a precizat însă că «dacă vom avea un acord, vom avea și un summit», pornind de la ideea că «cele patru viitoare săptămâni de negocieri vor permite ajungerea la o analiză mai clară a situației». Interogat de corespondentul ziarului «The Financial Times», vicepreședintele Camerei de Comerț a Statelor Unite, Myron Brilliant, a estimat că 90% din acordul chino-american este finalizat. Dar, a subliniat el, «restul de 10% reprezintă partea cea mai delicată a acordului», unde sunt necesare compromisuri de ambele părți». Este vorba între altele de așa-numitul furt de proprietate intelectuală, cybercriminalitatea, taxele vamale ş.a. (MC)

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW