marți, 27 octombrie
10.4 C
București
marți, 27 octombrie

Reacție fermă a Beijingului la sancțiunile instituite de Washington împotriva achiziționării de armament din Rusia

În plin război comercial, Washingtonul a decis, zilele trecute, instituirea unor sancțiuni împotriva unei unități militare chineze deoarece a achiziționat avioane de luptă și alte echipamente militare din Rusia. Reacția Beijingului, relatează corespondentul RFI, a fost de-a dreptul «furioasă». Șeful diplomației chineze, Zheng Zeguang, l-a convocat pe Terry Branstad, ambasadorul Statelor Unite la Beijing, căruia i-a înmânat un «protest solemn».

Autoritățile chineze promit că dacă Washingtonul nu retrage aceste noi sancțiuni, Statele Unite «vor plăti pentru consecințe».

În opinia autorităților chineze, Washingtonul a comis «o greșeală» ce«dăunează serios atât relațiilor dintre China și Statele Unite, cât și relațiilor dintre armatele lor». Washingtonul a reproșat, la luarea deciziei privind noile sancțiuni, că în ultimii doi ani Beijingul a cumpărat zece avioane de luptă rusești, precum și rachete sol-aer, motiv pentru care China va fi sancționată financiar.

Indignare la Beijing

Ministerul chinez al Apărării a reacționat și el, precizând că Statele Unite «nu au dreptul să se amestece în relațiile dintre China și Rusia, două state suverane». Autoritățile chineze promit că dacă Washingtonul nu retrage aceste noi sancțiuni, Statele Unite «vor plăti pentru consecințe», fără a oferi în acest moment mai multe detalii. Surse din Beijing, citate de corespondentul RFI, spun că decizia Washingtonului nu va schimba nimic în cooperarea militară dintre China și Rusia, afirmată tot mai proeminent în ultimele săptămâni.

Moscova acuză Washingtonul că amenință «stabilitatea mondială»

Noile sancțiuni instituite de Statele Unite împotriva unei entități chineze vizează de fapt «orice entitate străină» care face tranzacții pentru armament de origine rusă. În acest context, Ministerul rus de Externe consideră că Washingtonul amenință «stabilitatea mondială». Într-un comunicat difuzat vinerea trecută, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a acuzat Washingtonul că «se joacă cu focul» și i-a cerut să-și reamintească «de o noțiune cum este cea referitoare la stabilitatea mondială, pe care el o zdruncină într-o manieră pripită».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW