marți, 11 august, 2020
31.9 C
București

Recenta explozie nucleară de la baza rusească din Nionoksa – dovada testării unor noi arme

Informația potrivit căreia cinci experți ai agenției Rosatom au decedat în explozia produsă recent la o bază de lansare de rachete situată în apropierea localității Nionoksa, în apropiere de Arhangelsk, a făcut obiectul multor comentarii, supoziții și chiar certitudini.

Se știe deja că baza respectivă, deschisă în 1954, este specializată în testarea rachetelor din dotarea flotei ruse, îndeosebi rachete balistice. Experți americani susțin că accidentul, al cărui caracter nuclear nu a fost recunoscut de autorități decât după două zile, ar putea fi legat de testele la care sunt supuse rachetele de croazieră «Burevestnik», una dintre noile arme «invincibile» cu care se lăuda președintele Vladimir Putin la începutul acestui an.

La începutul săptămânii trecute, agenția nucleară Rosatom preciza că cei cinci specialiști ce și-au pierdut viața în explozia survenită la baza de la Nionoksa lucrau la elaborarea unor «noi arme» și promitea continuarea testelor «până la reușita finală». Mai mult, la celebrarea memoriei celor cinci membri ai personalului uciși în explozie, directorul Rosatom, Alexei Likhacev, a dat asigurări că va fi continuată activitatea «pentru crearea noilor tipuri de arme…Ne vom îndeplini datoria ce ne-a fost încredințată de patrie, securitatea ei va fi deplin asigurată». Experții americani reamintesc că, în luna februarie, Vladimir Putin se lăuda cu noi arme în curs de perfecționare. Despre «Burevestnik», o rachetă cu propulsie nucleară, Vladimir Putin spunea că are «o rază de acțiune nelimitată», «capabilă să surmonteze aproape toate sistemele de interceptare».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Incident în apropierea Casei Albe. Trump și-a întrerupt conferința de presă și a fost evacuat

Președintele Donald Trump și-a întrerupt luni întâlnirea cu presa de la Casa Albă, fiind evacuat rapid de...

Statul a cheltuit 5 miliarde lei pentru combaterea pandemiei până la 1 iulie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului un raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de...

Numărul de noi persoane infectate cu Sars Cov-2 rămâne constant

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de...