Reconfirmarea condamnării lui Navalnîi. În pericol să fie trimis într-un lagăr de muncă

Aleksei Navalnîi, principalul adversar al Kremlinului, vizat de multiple proceduri judiciare cu scopul de a i se închide gura, s-a aflat sâmbăta trecută din nou la tribunal, unde a fost judecată în apel contestația sa împotriva arestării la revenirea din Germania și a condamnării sale la închisoare pe motivul că nu a respectat condițiile ce-i fuseseră impuse la condamnarea sa din 2014 la închisoare cu suspendare pentru declarațiile sale împotriva regimului Putin și incitarea la manifestații împotriva Kremlinului. Sâmbătă, judecătorul Dmitri Balasov a reconfirmat condamnarea la închisoare, dar i-a redus detenția de la 2ani și 8 luni la 2 ani și jumătate. Într-o audiere separată, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la o amendă de 850.000 ruble (circa 9.500 euro) pentru că ar fi „defăimat” un veteran rus în al doilea război mondial, acuzație respinsă de Aleksei.

Din surse judiciare, susținătorii opozantului au aflat că acesta riscă să fie transferat într-unul din numeroasele lagăre de muncă forțată existente și azi în Rusia. Uliana Solopova, purtătoarea de cuvânt a Palatului justiției din Moscova, declarase înainte de proces că serviciile penitenciarelor „sunt libere, în cazul confirmării condamnării la închisoare, să transfere opozantul către una din taberele de muncă din Rusia”.

Martori la procesul de sâmbătă au relatat că militantul anti-corupție, anti-Kremlin Aleksei Navalnîi a respins acuzațiile ce i-au fost aduse, precizând că nu a dorit niciodată să se sustragă autorităților ruse plecând în Germania. Mai mult, el le-a anunțat despre revenirea sa la Moscova… a spus întregii lumi că a cumpărat biletul de avion pentru a reveni acasă.

Susțînători ai lui Navalnîi au aflat că acesta urmează să fie deferit justiției și pentru alte acuzații, inclusiv cea de „escrocherie”, caz în care dacă este declarat vinovat – ceea ce nu este exclus – va fi pasibil de închisoare de până la 10 ani.

Foto: By Evgeny Feldman – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57520776

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW