München: Primul discurs al lui Biden în fața partenerilor europeni

A reafirmat angajamentul său față de alianța transatlantică

Joe Biden a participat – virtual, de la Casa Albă – la Conferința de la München consacrată problemelor de securitate. Așa cum se știe, anual are loc o astfel de conferință la München ce reunește șefi de stat, diplomați și specialiști în domeniul securității. Rupând cu practica lui Donald Trump, Joe Biden a promis imediat după instalarea la Casa Albă „revenirea” Americii pe scena internațională, iar la München, domnia sa a reafirmat angajamentul său față de alianța transatlantică.

„Vă vorbesc astăzi”, a declarat Joe Biden, în calitate de președinte al Statelor Unite, „la începutul administrației mele și transmit lumii un mesaj clar: America revine. Alianța transatlantică revine”.

Parteneriatul dintre Europa și Statele Unite, a subliniat domnia sa, „trebuie să rămână piatra unghiulară a tot ceea ce noi sperăm a realiza în secolul 21„. Domnia sa a promis „o strânsă colaborare a Statelor Unite cu partenerii europeni și cu capitalele continentului, de la Roma la Riga, pentru a respinge toate provocările”. Statele Unite, a subliniat Biden, „sunt deplin angajate în cadrul NATO. Ne menținem încrederea în articolul 5, care este o garanție. Un atac împotriva unuia dintre noi este considerat atac împotriva noastră a tuturor. Ne vom bate pentru valorile noastre comune”.

Rusia, în colimator

Președintele Joe Biden a acuzat în discursul său Rusia că „atacă democrația”, iar lui Vladimir Putin personal i-a reproșat că acționează „pentru slăbirea proiectului european și a alianței NATO… El vrea să saboteze unitatea transatlantică și determinarea noastră, întrucât este mult mai facil pentru Kremlin să intimideze și să amenințe state singure decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și unită”. Potrivit lui Joe Biden,” în prea multe locuri, inclusiv în Europa și Statele Unite, progresul democrației este atacat„. Ne aflăm, a subliniat Biden, ” în centrul unei dezbateri fundamentale privind orientarea viitoare a lumii… dar democrația este esențială pentru înfruntarea provocărilor”. A menționat, în principal, lupta împotriva schimbărilor climatice, o „criză existențială mondială”, lupta împotriva „abuzurilor economice ale Chinei”, un răspuns la „activitățile destabilizatoare”ale Iranului în Orientul Mijlociu.


Foto: By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99044263

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. DRAGI TOVARASI SI PRETINI, NASA MERCALOAICA SI NAS , PARDON, FINULE MACROU, VA SALUT DE AICI, DIN SATELE UNITE SI VA DORESC O BUNA COLABORARE CU ALIATII NOSTRI MAO SI KIM JONG UN, PENTRU INFLORIREA INTREGII LUMI SI CRESTEREA PROSPERITATII SI COOPERARII INTRE POPOARE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW