Reconfirmarea parteneriatului de cooperare și prietenie dintre China și România

Ambasada Chinei la București a organizat ieri, 19 septembrie, o recepție cu prilejul aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Legătura tradițională de prietenie dintre China și România este marcată de aprofundarea schimburilor bilaterale în diverse domenii și dezvoltarea unei cooperări pragmatice.

Evenimentul a avut o dublă semnificație, marcând atât 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, cât și 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între cele două state.

Doamna Ambasador Jiang Yu

„Prietenia profundă dintre cele două popoare alcătuiește rădăcina trainică a arborelui prieteniei chino-române. În ultimii 70 de ani, China și România și-au menținut prietenia tradițională și relațiile interstatale complexe (…) viitorul cooperării dintre China și România este unul plin de speranță.

Să depunem eforturi împreună pentru a duce mai departe prietenia noastră tradițională, pentru a obține realizări și mai remarcabile, pentru a cultiva relațiile bilaterale și pentru a crea și mai multe beneficii celor două popoare ale noastre”, a precizat doamna ambasador Jiang Yu.

Excelența sa a vorbit și despre cooperarea economică în domeniul comerțului, despre interesele investitorilor chinezi în obiectivele strategice ale României, precum domeniul energetic sau cel care vizează transporturile,  subliniind potențialul uriaș care există în această privință, precum și pentru alte domenii.

„China a devenit cel mai mare partener comercial al României din Asia. Această realizare este deosebit de remarcabilă, mai ales pe fondul protecționismului comercial accentuat la nivel mondial. (…) De fapt între China și România există un volum de schimb comercial care ajunge până la 6,68 de miliarde de dolari în anul acesta. Dar în comparație cu țările din jurul României este încă în urmă.

Între România și China există un potențial uriaș de dezvoltare. Totodată avem o complementaritate în ceea ce privește avantajele noastre comerciale. Putem să ne intensificăm colaborările în domeniul infrastructurii de transport, energie, agricultură și turism. Avem potențial imens de dezvoltare în toate aceste domenii. Sunt domenii pe care dorim să le subliniem aici, iar în primul rând este vorba despre turism”, a declarat ambasadoarea Republicii Populare Chineze. 

De la acest eveniment nu au lipsit Viorica Dăncilă, însoțită de Teodor Meleșcanu, proaspăt ales președinte al Senatului, Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, și Ștefan Radu-Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, dar și fostul președinte Emil Constantinescu.

Referindu-se la semnificația deosebită pe care data de 5 octombrie o are în istoria relațiilor dintre China și România, șefa guvernului a precizat: „România a fost cea de-a treia țară care a recunoscut proclamarea Republicii Populare Chineze, la 5 octombrie 1948, afirmând prin acest gest politic dorința fermă de a coopera în spiritul respectului și încrederii reciproce. Cele șapte decenii de relații politico-diplomatice neîntrerupte, clădite cu răbdare și perseverență, au cunoscut o dezvoltare permanentă. Numeroasele schimburi de vizite și contacte politice la toate nivelurile, proiectele de cooperare sectorială în domenii de interes, precum și cooperarea foarte bună în domeniul formatelor multilaterale demonstrează prietenia și respectul reciproc”.

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a subliniat statutul Chinei de principal partener comercial din Asia, precum și complexitatea relațiilor dintre România și China.

„Apreciem China ca fiind principalul nostru partener economic din Asia, atât din punct de vedere al exportului, cât și al importului. (…) Cred cu adevărat că relațiile bilaterale dintre România și China sunt complexe și multidimensionale, dar sunt sigură că vor fi urmărite în aceeași manieră pragmatică și sinceră, în deceniile care urmează, în beneficiul reciproc al statelor și regiunilor noastre, respectând angajamentele Declarației Comune privind Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperarare dintre România și China, care împlinește, la rândul său, 15 ani.”

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului a fost ambițiosul proiect „Belt and Road” – inițiativă și strategie de dezvoltare menită a întări conectivitatea regională și inter-continentală, ca o premisă pentru creștere economică viitoare. „România, în poziția sa geografică unică și cu portul maritim Constanța – cel mai mare port din Estul Uniunii Europene, este un punct de referință și poate oferi un suport substanțial în implementarea inițiativei „Belt and Road”. Sunt încrezător în viitorul acestei colaborări între China și România”, a declarat George Constantin Păunescu, Președintele Alianței Confederațiilor Patronale din România.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW