Redistribuirea mandatelor în PE după Brexit

Începând cu 1 februarie, ca urmare a retragerii Regatului Unit din UE, numărul și distribuția mandatelor în Parlamentul European se schimbă. PE va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) dinaintea retragerii Regatului Unit, la 31 ianuarie 2020.

Din cele 73 de mandate care au aparținut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor ale Uniunii.

Cine sunt noii deputați europeni?

Toți deputații noi au fost aleși cu ocazia alegerilor europene din mai 2019.

În funcție de reglementările naționale, numele unor deputați au fost confirmate, în timp ce pentru alții încă se aşteaptă confirmarea.

Distribuția mandatelor: nimeni nu are de pierdut

Redistribuirea se face astfel încât niciun stat UE nu va pierde vreun mandat, în timp ce altele vor avea între unul și cinci mandate suplimentare, datorită subreprezentării, ca urmare a schimbărilor demografice. Noua distribuție ține cont de mărimea populației statelor membre, precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare a cetăţenilor europeni din ţările mai mici. Conform principiului

,,proporţionalităţii digresive”, ţările mai mici au mai puțini deputați decât ţările mai mari, dat fiind că deputații dintr-o ţară mai mare reprezintă mai mulți cetăţeni decât omologii lor din ţările mai mici.

Următoarele etape

PE va continua să aibă influenţă asupra negocierilor UE – UK privind viitorul relației lor. Brexit va afecta însă componenţa comisiilor parlamentare și a delegațiilor interparlamentare. (MC)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW