marți, 31 martie, 2020
4.4 C
București

Regatul Unit, condamnat la CEDO pentru interceptări abuzive ale comunicațiilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de jurnaliști și ONG-uri, a condamnat Regatul Unit pentru recurgerea masivă la interceptarea comunicațiilor, fenomen dezvăluit de americanul Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Potrivit CEDO, relatează corespndentul la Londra al RFI, interceptările și dispozițiile emise pentru obținerea de date de la furnizorii accesului la Internet se constituie în probe ale violării articolului 10 din Convenția europeană a drepturilor omului referitor la dreptul și libertatea de exprimare. Articolul respectiv evocă «libertatea de a primi sau comunica informații sau idei fără a fi posibilă ingerința autorităților publice».

Absența unor garanții publice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului se declară în sentința sa «preocupată în mod special de absența oricăror garanții publice privind condițiile în care informații jurnalistice confidențiale pot fi selecționate în mod deliberat pentru examinare». În plus, adaugă Curtea, interceptările masive și dispozitivul de obținere a unor date de la furnizorii de acces au violat și articolul 8 din Convenția europeană privind dreptul la respectarea vieții private și familiale. În schimb, CEDO consideră că dispozitivul de partajare a informațiilor cu state străine nu constituie o violare a Convenției.

În privința acestui dosar, CEDO a fost sesizat de 16 reclamanți: organizații angajate în apărarea drepturilor cetățenilor sau a drepturilor omului, între care Big Brother Watch, Biroul Jurnalismului de Investigații, precum și un număr de jurnaliști de investigații. Toți au pretins că, dată fiind natura activității lor, comunicațiile lor electronice și datele de care dispun au putut fi interceptate de serviciile britanice de informații. Potrivit documentelor dezvăluite în 2013 de către Edward Snowden, serviciile de informații britanice au transmis într-o mare măsură informațiile obținute pe cont propriu și omologilor lor americani.

Informațiile oferite de Snowden privind programele britanice de interceptări

Edward Snowden, reamintește RFI, a afirmat în 2013, într-un interviu pentru BBC, că serviciile britanice având misiunea realizării de interceptări au dezvoltat un program capabil să preia controlul asupra oricărui telefon portabil. Programului respectiv i-a fost dat numele de cod «Schtroumpfs». Pe bază de documente, Snowden a probat existența unui program britanic secret în cadrul agenției de interceptări GCHQ. Denumirea programului respectiv este amuzantă, spunea în interviul său Snowden, dar performanțele sale «îți provoacă o sudoare rece». Edward Snowden nu sugera, în 2013, că GCHQ sau NSA americană aveau în vedere interceptări în masă ale comunicațiilor private, dar avertiza că cele două agenții au investit imens pentru a putea spiona orice smartphone. Dezvăluirile sale au demonstrat apoi că activitatea ambelor servicii de interceptări s-a orientat exact spre interceptări masive ale comunicațiilor nu doar la nivel național, ci și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

Sindicatele solicită autorităților să înceapă un dialog deschis

„Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existența umană și este însoțită de o criză...

Zentiva va crește producția de metamizol sodic cu până la 300%

Zentiva își ajustează procesele pentru a majora producția de metamizol sodic, ca răspuns la cererea crescută din...

TRENDING

CFR suspendă circulaţia unor trenuri interne şi internaţionale

În vederea combaterii răspândirii infecției cu Covid-19,...

Tendinţe şi provocări în 2019 în domeniul fiscal

„Anul 2018 a început sub semnul revoluției fiscale:...