Ultimul val al pandemiei a afectat România cu mult peste estimări, iar efectele acestei crize sanitare pot fi observate, de la o zi la alta.
Respectarea regulilor de igienă, prin măsuri de protecție simplu de pus în practică, reprezintă în continuare principalul instrument prin care putem aborda corect, la nivel de comunitate, această situație.
Grijă sporită în privința contactului direct
Este recomandat să eviți spațiile aglomerate, unde poate exista un risc crescut al contactului direct cu noul coronavirus, prin purtători infectați, însă fără o simptomatologie vizibilă: adunări publice, petreceri, zone aglomerate de recreere etc. Poartă mereu mască, în cazul în care este necesar să mergi într-o zonă aglomerată.
Asigură-te că cei mici se spală pe mâini și nu își bagă mânuțele în gură după ce au atins suprafețe / obiecte comune, la care pot avea acces foarte mulți copii.
Limitează la minimum contactul direct cu alte persoane (în afara membrilor familiei tale): îmbrățișări, sărutul obrajilor sau al mâinilor.
Evită pe cât posibil atingerea unor suprafețe de contact comun. Acest lucru nu este întotdeauna cu putință, așa că, se recomandă spălarea sau dezinfectarea mâinilor, în caz contrar.
Păstrează o distanță de aproximativ 1.5 m față de persoanele cu care interacționezi. Pe lângă mască, poți alege să porți și mănuși chirurgicale de unică folosință, ca soluție de protecție suplimentară ce poate minimiza riscul contactării virusului SARS-CoV-2, în zone aglomerate.
Măsuri de igienă personală, esențiale în acest context
Limitează pe cât de mult posibil utilizarea bancnotelor și a monedelor, alegând soluția plăților cu ajutorul cardului bancar / device-urilor mobile de care dispui.
Spală-te pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde, după atingerea oricărei suprafețe asociate unui posibil risc de contaminare. Poartă mereu la tine un dezinfectant pentru mâini, în lipsa unei surse de apă și săpun la care să poți avea acces în timp real.
Evită atingerea nasului, a gurii și a ochilor, cât timp igienizarea mâinilor nu a fost realizată. Pentru ștergerea mâinilor după spălare, utilizează dacă poți prosoape de hârtie.
Curăță și dezinfectează suprafețele din casă cu formule ce conțin substanțe active precum alcoolurile, astfel încât igienizarea acestora să asigure cele mai bune rezultate. Citește cu atenție informațiile de pe eticheta produsului.
Responsabilitate crescută privind planificarea călătoriilor
Evită pentru moment să călătorești în țări cu un risc ridicat de infectare, dacă încă nu ai făcut schema completă de vaccin. Adresează cât mai multe întrebări reprezentanților agenției de turism cu care alegi să îți planifici concediul în pandemie, vizavi de această chestiune.
Înainte de a achiziționa un pachet turistic, este indicat să te interesezi din timp despre situația determinată de Covid-19 în zona pe care vrei să o vizitezi în concediu. Există șansa ca cei nevaccinați (dar care au, totuși, un test RT-PCR realizat în timp optim) să fie supuși perioadei de carantină, odată ce au ajuns pe teritoriul statului respectiv.
Informare corectă privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2
Informează-te doar din surse sigure, în privința vaccinării împotriva Covid-19. Iată o serie de întrebări pe care este recomandat să la adresezi specialiștilor în sănătate publică:
Pot să mă vaccinez dacă am avut Covid-19?
De ce am nevoie de vaccin, dacă deja respect regulile de mai sus?
Când și cum pot beneficia de vaccinare împotriva Covid-19?
Care sunt diferențele dintre vaccinurile împotriva Covid-19 disponibile?
Ce contraindicații asociate vaccinării anti-Covid trebuie să cunosc?
Unde pot raporta o posibilă reacție adversă produsă după vaccinare?
Femeile însărcinate sau cele care au născut recent se pot vaccina?
Respect regulile de mai sus dacă am schema completă de vaccinare?
Cât timp va dura imunizarea dobândită în urma vaccinării?
Iată care sunt principalele recomandari ale autorităților, privind lupta împotriva acestui pericol nevăzut, cu care o lume întreagă se confruntă de aproximativ doi ani.
Informează-te doar din surse sigure și alege să previi riscurile expunerii în fața noului coronavirus SARS-CoV-2, apelând doar la experți acreditați să ofere suport logistic eficient și răspunsuri susținute de date valide, atunci când este cazul.