Relația România – Republica Moldova, într-o nouă fază

Mirela Ionela Achim (B1)

Președintele Klaus Iohannis a participat vineri, la Chișinău, la evenimentele prilejuite de împlinirea a 30 de ani de Independență a Republicii Moldova. În cadrul unei conferințe comune cu președinții Maia Sandu, Andrzej Duda și Volodimir Zelenschi, Iohannis a vorbit despre relația bilaterală România – Republica Moldova.

Klaus Iohannis a felicitat cetățenii Republicii și forțele proreformă și proeuropene pentru rezultatul recentelor alegeri parlamentare anticipate. Acum că aceste forțe se află la conducerea Republicii Moldova, a precizat el, relația bilaterală intră într-o altă fază, în care cooperarea se face la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar.

„Suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere în procesele de transformare, modernizare și implementare a reformelor”, a punctat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre relația România – Republica Moldova

„Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna Președinte Maia Sandu, de doamna Prim-ministru Gavrilița și de Guvernul Republicii Moldova își vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
Este nevoie de voință politică și acțiune hotărâtă, concretă, pentru implementarea rapidă a reformelor necesare, așteptate de întreaga societate din Republica Moldova. Implementarea lor accelerată va aduce avantaje substanțiale cetățenilor și va genera fără îndoială o nouă dinamică pozitivă în relația cu Uniunea Europeană.

Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil și pentru relațiile noastre bilaterale. Am asigurat-o pe doamna Președinte că România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova.

Statul român a acționat energic în timpul care s-a scurs de la ultima mea vizită la Chișinău, în decembrie 2020, pentru amplificarea sprijinului oferit Republicii Moldova. În mod special, am reușit să furnizăm mult mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele pe care le-am anunțat în decembrie.

Acest efort a permis un avans considerabil în combaterea pandemiei în Republica Moldova în beneficiul sănătății tuturor.

Am avut o cooperare foarte bună cu doamna Președinte și înainte, dar și după momentul în care a preluat mandatul, iar acum, cu un nou Guvern și un nou Parlament, eforturile noastre și rezultatele lor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi și mai substanțiale.

Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum și a parcursului european al Republicii Moldova.

Suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere în procesele de transformare, modernizare și implementare a reformelor.

Așadar, vom acționa hotărât în spiritul Parteneriatului nostru Strategic. Am discutat pe larg cu doamna Președinte despre accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Moldova 7/13 HRISTOS 7, TISBITUL 13, MO.LDO.VA. MO-Om, LDO-Old, VA-Via. Om batran de la via Lui Hristos si Tisbitul (2004-2070). Omul batran e cel care sta cu mine in via Casei Raiului intre anii 2004-2070 si vede cum se infaptuieste Creationismul de la A la Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW