Reparația autovehiculelor asigurate RCA s-a scumpit în ultimele șase luni

Analiză BAAR

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România realizează periodic, conform legii, studii și analize al căror rol este de a pune in evidentă tendințele de evoluție a pieței auto, in strânsă legatură cu asigurarea RCA si implicțtiile acesteia pentru consumatori.

În acest context, o analiză recentă, realizată pe baza calculațiilor programului Audatex , a urmărit evidențierea evoluției prețurilor pieselor cel mai des avariate în dosarele de daună RCA, in semestrul I, 2021 comparativ cu sfârșitul anului 2020.

Astfel, din analiza costurilor medii ale prețurilor principalelor piese înlocuite , în urma unor evenimente rutiere pentru care s-au deschis dosare de daună de către unitățile reparatoare din România, s-a observat o creștere a costului mediu pe reper pentru fiecare dintre mărcile de autovehicule analizate, respectiv, Volkswagen 12,9%, Ford 9,5%, Dacia 6,3%, Opel 1,3%.

În medie, creșterea prețului unui reper înlocuit intr-un dosar de daună la reparator a crescut cu 7,5% în luna iunie 2021, față de decembrie 2020.

În tabelele de mai jos se poate observa evoluția prețurilor la câteva repere uzuale ale mărcilor menționate mai sus.

Un alt element urmărit de analiza BAAR a fost modul cum sunt distribuite costurile la reparator, în cazul unui autovehicul avariat si asigurat cu o poliță RCA.

Concluziile relevă faptul că cea mai mare pondere intr-o reparație o dețin piesele înlocuite (67% la reparator autorizat de importator de autovehicule respectiv 63% la un reparator autorizat RAR), urmată de materialele de vopsitorie (13% la reparator autorizat de un importator de autovehicule, 14% la un reparator autorizat RAR).

În ce privește materialele de vopsitorie , analiza BAAR a scos in evidență o creștere semnificativă a preţului acestora, respectiv cu 8,6% în luna iulie 2021 față de luna iunie 2020, de la 1.077 lei fără TVA la 1.170 lei fără TVA.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW