10.2 C
București
marți, 20 aprilie

Republicanii Sinn Fein, adepții reunificării Irlandei,au ajuns a doua forță parlamentară în Republica Irlanda

Deși nu sunt cunoscute încă rezultatele finale ale recentelor alegeri legislative din Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, există toate datele pentru a constata că Sinn Fein, partid de centru stânga, adept al reunificării celor două Irlande, a devenit a doua forță politică în Parlamentul irlandez. A a avut loc, subliniază comentatorii politici locali și europeni, „o turnură istorică” în viața politică irlandeză, ce schimbă radical raportul de forțe marcat până acum de cele două partide tradiționale de centru-dreapta care vreme de un secol și-au împărțit puterea.

Numărătoarea voturilor continuă și, potrivit unor noi cifre, Sinn Fein se află în fruntea listei cu 24,5% din voturile alegătorilor, înaintea partidului Fianna Fail, cu 22,2% și Fine Gael, partidul primului ministru de până acum, Leo Varadkar, cu 20,9% din voturi. Ca număr de locuri în parlament, situația este diferită, Sinn Fein neprezentând la alegeri decât 42 de candidați, respectiv de două ori mai puțini față de partidele centriste. Ca atare, ca număr de locuri în parlament, situația este următoarea, exceptând eventuale modificări la finalizarea numarătoarei sufragiilor: Fianna Fail are 38 locuri, Sinn Fein 37, iar Fine Gael (partidul lui Leo Varadkar) 35 locuri.

De precizat că, în Irlanda, alegătorii nu votează pentru o listă constituită, ci elaborează lista lor proprie, clasând candidații în ordinea preferințelor lor. Îndelungata perioadă până la publicarea rezultatelor finale în termeni de locuri în parlament este astfel determinată de complicatul mod de a vota în Irlanda.

Triumful fostei „paria”

„Sinn Fein a câștigat de fapt alegerile, noi am obținut votul popular, este o victorie istorică”, a declarat presei Mary Lou McDonald, lider Sinn Fein, în cursul „promenadei” festive de luni în centrul Dublinului. Interesant este că negocierile în vederea formării noului guvern au început deja și se anunță „arzătoare”. Dail, cum se numește camera inferioară a parlamentului Republicii Irlanda, numără 160 locuri. În consecință, Sinn Fein face demersuri pentru a realiza alianțe în cazul în care își dorește formarea unui guvern de coaliție.”Alegătorii care au votat pentru Sinn Fein au dorit ca această formațiune să se afle la guvernare, motiv pentru care am intrat în contacte, negocieri cu liderii partidelor mici de stânga, precum Verzii sau social-democrații”, a declarat Mary Lou McDonald. Este un mesaj foarte clar către cele două partide tradiționale… Dominația lor s-a sfârșit, oamenii vor o altă politică”, a mai spus lidera Sinn Fein.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW