-3.5 C
București
vineri, 27 noiembrie

Reuniune privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare şi securitate, la Bucureşti

Cea de-a patra reuniune a Forumului consultativ privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare şi securitate a fost organizată, în zilele de 12 şi 13 iunie, la Bucureşti, de către Agenţia Europeană de Apărare (EDA) împreună cu Comisia Europeană.

În cuvântul de deschidere, ministrul Gabriel Leş a accentuat importanţa evoluţiei tehnologice şi a eficienţei energetice în domeniul militar, şi a subliniat potenţialul ridicat al României în ceea ce priveşte identificarea unor tehnologii, metode şi politici moderne de eficientizare a consumului şi managementului energetic.

„Conferinţa de la Bucureşti marchează încheierea cu succes a unui proiect ce demonstrează, o dată în plus, că energia sustenabilă este esenţială pentru apărare, iar o apărare “verde” este esenţială pentru Uniunea Europeană”, a susţinut directorul executiv al EDA, Jorge Domecq, în discursul său.

Dominique Ristori, directorul general pentru energie al Comisiei Europene, a apreciat, în mesajul său, efortul substanţial al ministerelor apărării în domeniul energiei sustenabile şi a susţinut continuarea demersurilor privind implementarea legislaţiei europene în domeniu.

Reuniunea, la care au participat peste 130 de reprezentanţi din 22 state membre ale UE, patru state din afara UE, precum şi oficiali ai Statului Major Militar al UE (EUMS) şi NATO, a marcat încheierea celei de-a doua etape de consultări a Forumului, lansată în anul 2017. Această etapă s-a axat pe explorarea modului în care evoluţia tehnologică şi legislativă în domeniile eficienţei energetice, energiei regenerabile şi a protecţiei infrastructurilor critice energetice pot fi aplicate cu succes în domeniile apărării şi securităţii.

Principalele subiecte discutate pe timpul reuniunii au fost impactul amendamentelor aduse directivelor UE asupra forţelor armate, contractarea bazată pe principiul eficienţei energetice ca soluţie pe termen lung pentru reducerea consumului energetic, precum şi stabilirea unor protocoale şi standarde comune privind măsurarea consumului de energie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW