Reuniunea ministerială a Forumului de Cooperare China-Africa: „China va oferi Africii un miliard de doze de vaccin anti-COVID”

Președintele Chinei, Xi Jinping, a participat luni la cea de-a 8-a reuniune ministerială a Forumului de cooperare China-Africa, organizată în format videoconferință, și a susținut și un discurs.

Președintele a menționat în mesajul său că anul acesta se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea relațiilor diplomatice dintre China și Africa. În lupta împotriva imperialismului și colonialismului din ultimii 65 de ani, cele două părți au fondat o fraternitate de neclintit, creând un exemplu remarcabil de urmat în construcția relațiilor internaționale de tip nou.

Xi a lansat patru propuneri în privința edificării „comunității cu viitor comun China-Africa”. În primul rând, a propus ca lupta împotriva COVID-19 să fie guvernată de solidaritate, prin asigurarea accesibilității vaccinurilor în Africa. În al doilea rând, promovarea cooperării pragmatice, a comerțului și investițiilor, împărtășirea metodelor de reducere a sărăciei și intensificarea cooperării în economia digitală. În al treilea rând, stimularea dezvoltării ecologice. În al patrulea rând, apărarea echității și dreptății – insistând pe statutul țărilor în curs de dezvoltare -, și transformarea intereselor comune în acțiuni conjugate.

Xi Jinping a anunțat că Republica Populară Chineză va mai oferi Africii un miliard de doze de vaccin anti-COVID, din care 600 milioane de doze sunt o donație nerambursabilă, iar celelalte 400 de milioane vor fi produse de companii chineze în colaborare cu țările africane. Mai mult, China va acorda ajutor țărilor africane în aplicarea a zece proiecte medicale și sanitare, urmând să trimită în Africa 1.500 de angajați și specialiști medicali.

Liderii țărilor africane prezenți la eveniment au apreciat rezultatele realizate în cooperarea între cele două părți în urma summitului de la Beijing al Forumului de Cooperare China-Africa și ajutorul valoros oferit de China în lupta anti-COVID. Africa dorește să consolideze solidaritatea și prietenia, să aprofundeze parteneriatele reciproc avantajoase, totodată să se implice în construcția comună a inițiativei „O Centură, Un Drum”cu China, astfel încât să fie creat un capitol nou al relațiilor bilaterale.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW