Revenirea la birou și necesitatea unei renegocieri cu angajatorul

Dacă în compania în care lucrezi s-a reluat munca față în față, cel mai probabil revenirea la birou te-a entuziasmat peste măsură, mai ales dacă ești o fire sociabilă, iar colegii tăi îți sunt mai mult decât oamenii alături de care lucrezi, adevărați prieteni care ți-au lipsit foarte mult în ultimul an. 

Acum ai ocazia să porți toate hainele pe care ți le-ai comandat online și chiar să-ți surprinzi echipa cu câte o delicatesă preparată de tine, cum ar fi o prăjitură de tip cheesecake sau o tartă cu fructe.

Dincolo de bucuria revederii, probabil ai observat că s-a schimbat foarte mult din dinamica muncii pe care o faci, de la modalitatea în care sarcinile sunt distribuite la nivel de colectiv, la modul de cooperare și timpul necesar pentru rezolvarea task-urilor.

Că nu este un proces facil, o demonstrează și inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale care a elaborat chiar și un Ghid pentru revenirea la muncă în condiții de siguranță pentru angajați și angajatori.

Norme pe care trebuie să le respecți ca angajat

Dacă în mass-media au apărut mai ales obligațiile care-i revin angajatorului, ar trebui să știi și tu care sunt principalele instrucțiuni care ți se adresează ție și colegilor, concepute pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV – 2.

În acest sens, ai obligația de a purta mască de protecție la job, să respecți regulile de igienă, să eviți spațiile comune și să dezinfectezi, periodic, suprafețele și obiectele pe care le atingi: birou, tastatură, telefon fix, imprimantă.

Și, desigur, în cazul unor simptome specifice infectării, ca tuse, strănut, rinoree, dificultăți respiratorii, febră, trebuie să anunți angajatorul imediat și să-ți iei toate măsurile necesare, cum ar fi testarea, pentru a nu expune vreunui risc echipa. 

Pe lângă aceste obligații mutuale, este necesar să discuți din timp cu șeful tău și să vă puneți de acord asupra unor aspecte care survin odată cu această revenire la birou. 

Drepturi pe care îți reamintești că le ai

Dacă vei ajunge din nou la masa renegocierilor cu șeful tău ori dacă nu există această inițiativă, fii chiar tu cel care vine cu această propunere, încearcă să exprimi deschis ce ți-ai dori în contextul actual, astfel încât să rămâi motivat la muncă și să fii mulțumit de ceea ce ți se oferă.

Nu uita că în cazul în care munca ta presupune deplasări, ai dreptul legal la diurna, adică la plata cheltuielilor de transport și de cazare, dar și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil acestuia.

Totodată, poți negocia și un program flexibil, cu o zi sau două de telemuncă, mai ales dacă decizia revenirii la birou a fost una bruscă și ai aflat în ultimul moment de schimbare, în condițiile în care copilul tău încă desfășoară ore online, de exemplu, dacă e vorba de o grădiniță sau școală privată.

Totodată, ca echipă, ar trebui să aveți asigurate de la angajator măști de protecție de unică folosință, precum și surse de dezinfectanți la discreție.

De asemenea, este important, chiar dacă ai o funcție de coordonare, să îi ajuți pe colegi să-și recapete autonomia în îndeplinirea sarcinilor, fără a mai fi nevoie ca tu să preiei din sarcinile lor sau să fii tu cel care face de fiecare dată distribuția cerințelor, așa cum era în timpul telemuncii.

Chiar și bifând toate recomandările furnizate, trebuie să fii conștient că viața, așa cum o știai înainte de 16 martie 2020, nu va arăta la fel, indiferent de drepturile care îți sunt respectate și facilitățile care ți se oferă la muncă. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW