Rezultatele legislativelor din Germania sunt acum oficiale, iar social-democratul Olaf Scholz se apropie de funcția de cancelar

La aproape trei săptămâni de la alegerile legislative federale din Germania, Comitetul federal electoral a confirmat oficial rezultatul final al scrutinului. Partidul Social-Democrat (SPD) a devenit formațiunea politică cea mai puternică în Germania, cu 25,7% din voturi, urmat de blocul conservator UCD/UCS cu 24,1% și de Partidul liberal-democrat (FDP), cu 11,5% din voturile exprimate. Marea majoritate a germanilor, 75%, doresc ca Olaf Scholz (SPD) să devină cancelar, arată ultimul sondaj de opinie Politbarometer, dat publicității vineri de canalul ZDF. S-a constatat că chiar din rândul alegătorilor UCS/UCD, 55% sunt favorabili lui Scholz. SPD, Verzii și liberalii (FDP) poartă în prezent negocieri în vederea creării unei coaliții de guvernare. Deși înaintea alegerilor această coaliție era nepopulară, sondajele de acum arată că este agreată de 62% dintre germani.

SPD, liberalii și Verzii au ajuns deja la un acord preliminar

La începutul săptămânii trecute, Olaf Scholz anunța că negocierile cu Verzii și liberalii se derulează mai rapid decât se prevăzuse și, „într-o atmosferă foarte bună și constructivă”, toți cei trei parteneri dorind să construiască un guvern înainte de Crăciun. Vinerea trecută, Verzii și liberalii au anunțat că s-a ajuns la un acord preliminar în vederea formării guvernului. ”Am reușit să ne punem de acord asupra unui document… Este un rezultat bun, ceea ce arată clar că poate fi format un guvern în Germania”, a declarat presei Olaf Scholz. Pe baza documentului prezentat vineri, cele trei partide vor începe discuții aprofundate, abordând punct cu punct toate detaliile viitoarei alianțe. Important este că viitorul guvern promite să nu majoreze impozitele și să mențină rigoarea bugetară și diminuarea datoriei țării. Dorește de asemenea realizarea de progrese ”pe calea ieșirii din era cărbunelui încă din 2028-2030, și nu în 2038 cum s-a stabilit anterior”.

Formarea unui nou guvern în Germania, spun corespondenţii presei străine la Berlin, este așteptată cu nerăbdare de către partenerii externi care se tem de o posibilă paralizie, în special la nivelul Uniunii Europene, în cazul în care se prelungește vidul politic la Berlin.


Foto: Michael Lucan, Lizenz: CC-BY-SA 3.0 de, CC BY-SA 3.0 DE https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en, via Wikimedia Commons

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW