În mediul de afaceri, care este unul dinamic, riscurile sunt omniprezente. Fraude, erori financiare, întreruperi operaționale, probleme de conformitate – toate acestea sunt amenințări care pot pune în pericol succesul unei companii.
Auditul intern poate fi o soluție pentru managementul riscurilor, oferind o perspectivă imparțială și o evaluare riguroasă a activității unei societăți comerciale. Află, în continuare, care sunt etapele auditului și de ce este recomandat să-l iei în calcul pentru a gestiona cât mai bine riscurile din cadrul companiei.
În ce constă un audit intern?
Auditul intern are o misiune importantă: aceea de a ajuta o organizație să-și atingă obiectivele. Acest lucru este posibil printr-o abordare sistematică prin care sunt analizate procesele unei societăți comerciale, procedurile și toate activitățile, pentru a evidenția problemele cu care aceasta se confruntă, precum și pentru a propune recomandări de soluții pentru a le depăși. Pe lângă toate acestea, auditul intern monitorizează măsurile propuse până în momentul în care acestea sunt implementate.
Scopul unui audit intern este mai complex decât pare la prima vedere. Acesta vizează mai multe aspecte, cum ar fi: eficiența operațiunilor, prevenirea și investigarea fraudelor, încrederea în situațiile financiare, respectarea condițiilor prevăzute de legislație.
Sunt mai multe tipuri de audit intern, dintre care se remarcă: auditul operațional pe diverse procese, auditul financiar, auditul Value for Money, care verifică eficiența, economia și eficacitatea sau audituri cu o misiune specială solicitată de management, așa cum se întâmplă în cazul investigării unor suspiciuni de încălcare de lege, cum ar fi frauda.
Etapele unui audit intern
Auditarea unei societăți comerciale presupune mai multe etape.
- Stabilirea unui plan
Într-un astfel de plan se identifică obiectivele și domeniul de audit care va fi examinat, precizându-se și resursele necesare. Tot în acest plan, auditorii analizează riscurile potențiale cu care se confruntă compania, precizând ariile cu un risc ridicat și care necesită o atenție sporită. Un plan detaliat de audit cuprinde: echipa de audit, metodologia de audit, programul de lucru și resursele alocate.
Planificarea auditului poate fi una pe termen lung, care include un plan multianual de misiuni pe o perioadă de 3-5 ani, sau plan anual pe termen scurt, care include o misiune care se va desfășura în anul în curs.
- Executarea
În cadrul etapei de execuție, auditorii colectează informațiile necesare din diverse surse: documente, interviuri, teste de control, observații. După colectare, datele sunt analizate spre a fi identificate deficiențele în controalele interne, riscurile neidentificate și oportunitățile de îmbunătățire. De asemenea, se face evaluarea conformității, adică verificarea operațiunilor din punct de vedere al respectării cerințelor din lege.
- Raportarea
În etapa de raportare se prezintă constatările auditului, concluziile și recomandările pentru îmbunătățire. Auditorii prezintă raportul conducerii societății și discută constatările și recomandările care se impun, iar conducerea organizației acceptă constatările și recomandările din raportul de audit.
- Finalizarea auditului intern
Scopul final al unui audit este să diminueze riscurile în cadrul societății auditate, optimizând procesele desfășurate. În urma misiunilor de audit se stabilesc termene realiste pentru implementarea recomandărilor. Conducerea respectivei societăți comerciale elaborează, la rândul său, un plan sau un proiect pentru a implementa aceste recomandări, iar auditorii interni monitorizează procesul și oferă asistență. La final, când măsurile au fost implementate, auditorii evaluează eficacitatea măsurilor și identifică eventualele probleme persistente.
Pe parcursul acestor etape este esențială comunicarea deschisă și transparentă între auditorii interni, conducerea companiei și echipele operaționale, pentru a asigura succesului auditului și implementarea eficientă a recomandărilor.
NOA – experții pe care să te bazezi pentru audituri interne
Pentru un audit intern, este foarte important să te bazezi pe specialiști cu experiență în acest domeniu, cel mai recomandat fiind să externalizezi acest serviciu.
Experții de la NOA te pot ajuta în mai multe moduri: creând proceduri de funcționare aferente auditului intern, stabilirea unui plan multianual de audit intern, derulare și coordonare a misiunilor, urmărirea implementării recomandărilor și derularea de misiuni de investigație sau consultanță, la cererea conducerii societății comerciale.
Activitățile de audit intern de la NOA sunt desfășurate de o echipă dedicată de audit intern, care a fost implicată în proiecte complexe pentru companii ce activează în industrii importante.
În concluzie, auditul intern este un proces care contribuie la îmbunătățirea continuă a unei companii. Identificând riscurile, evaluarea controalelor interne și prin oferirea de recomandări pentru îmbunătățire, auditul are un rol esențial în asigurarea calității, eficienței și respectarea condițiilor din legislație pentru o companie.