joi, 28 mai, 2020
19.1 C
București

Rolul noului centru NATO ce va fi construit la Varna: Împiedicarea coliziunii navelor alianței cu cele rusești

În urma întâlnirii de luni dintre președintele american Donald Trump și premierul bulgar Boiko Borisov, unul dintre principalele obiective trasate a fost crearea unui centru de coordonare al Alianței la Varna. Acesta ar avea ca misiune să împiedice coliziunea navelor de război ale NATO cu cele rusești, potrivit b1.ro.

Centrul va fi dotat cu tehnică modernă pentru a putea face posibilă urmărirea rutelor în Marea Neagră și coordonarea navelor celor trei țări NATO de la Marea Neagră – Bulgaria, Turcia și România -, precum și colaborarea cu grupul naval permanent al NATO.

“Şi în prezent, una dintre principalele baze ale forţelor marinei militare este la Varna.

În acest caz, vorbim despre un centru logistic de coordonare pentru toate exercițiile conduse de NATO în Marea Neagră. Acesta va arăta ca un centru logistic care ar trebui să aibă tehnică de comunicare și echipamente, legate de planificarea și desfășurarea exercițiilor din Marea Neagră. Este vorba doar de logistică”, a explicat înţelegerea, miercuri, pentru Nova TV, ministrul bulgar al finanțelor, Vladislav Goranov, citat de G4Media.

Crearea acestui centru reprezintă un obiectiv de la summitul NATO din Țara Galilor din 2014 când când s-a decis stabilirea unui lanț de centre de comandă pe flancul estic al NATO, din cauza agresiunii rusești din Crimeea.

Încă de atunci, pentru Centru a fost desemnată o unitate de lângă Varna. În realitate, Centrul NATO va moderniza centrul naval bulgar pentru suveranitatea maritimă.

Decizia oficială de înființare a centrului nu a fost încă luată la nivel NATO și deocamdată comanda forţelor navale ale Alianței se află în Northwood, Marea Britanie. Probabil însă că la summit-ul NATO de la Londra din 3 și 4 decembrie 2020, înființarea Centrului de la Varna va fi oficializată.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

“Renmin Ribao”: “Urmărirea Chinei în justiție pentru Covid-19 contravine dreptului internațional”

”Tentativele unor responsabili americani de a deferi China justiției acuzând-o de provocarea pandemiei Covid-19 sunt pur și...

Coronavirus: Zece zile de doliu național în Spania

Guvernul spaniol a declarat zece zile de doliu național, începând din 26 mai, în memoria celor peste...

Peste 40.000 morți în America Latină și Caraibe

Numărul deceselor provocate de coronavirus în America Latină și Caraibe s-a dublat în ultimele două săptămâni.

Stabilirea carantinei și impunerea izolării sunt neconstituționale

Stabilirea măsurilor privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii prin ordin al ministrului Sănătății...