Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat cea de-a zecea Conferinţă Interguvernamentală de Aderare cu Serbia. Comisarul european pentru vecinătate şi negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a reprezentat Comisia Europeană la reuniune, partea sârbă fiind reprezentată de Jadranka Joksimovic, ministru al integrării europene.
Evenimentul a marcat deschiderea unui nou capitol de negociere cu Serbia pentru aderarea la UE- Capitolul 9 – Servicii financiare. Obţinerea acestui rezultat la finalul mandatului României de Preşedinţie a Consiliului corespunde obiectivului urmărit şi promovat pe toată durata mandatului – generarea unor rezultate pozitive pentru candidaţi, în baza meritelor proprii, care să poată încuraja şi motiva progrese viitoare în domeniile esenţiale de reformă.
Acest rezultat vine în continuarea Concluziilor adoptate la Consiliul Afaceri Generale de la 18 iunie 2019, sub mandatul Preşedinţiei române, care au reconfirmat angajamentul neechivoc al UE faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, angajament susţinut constant prin acţiunile şi evenimentele organizate de Preşedinţia română în ultimele şase luni.
În cadrul reuniunii, ministrul delegat român a salutat încheierea evenimentelor organizate sub mandatul Preşedinţiei române pe dimensiunea Balcanilor de Vest printr-o Conferinţă Interguvernamentală cu Serbia, unul dintre candidaţii cei mai avansaţi în acest proces şi vecin direct al României.
Oficialul român a subliniat că deschiderea unui nou capitol de negociere cu Serbia marchează încă un pas important în parcursul european al acestui stat, atingând un număr de 17 capitole deschise din totalul de 35, dintre care 2 au fost închise provizoriu. În ceea ce priveşte paşii de urmat, ministrul delegat român s-a referit la necesitatea îndeplinirii celor cinci condiţionalităţi stabilite prin poziţia comună a UE pentru închiderea, în viitor, a acestui capitol.
A fost salutată, în context, continuarea eforturilor pentru alinierea la acquis, fiind, în acelaşi timp reiterată importanţa obţinerii unui bilanţ solid al progreselor în toate domeniile, pentru atingerea obiectivului Serbiei de accelerare a ritmului de deschidere/închidere de noi capitole. Esenţială în acest sens va rămâne şi avansarea în ceea ce priveşte Dialogul Belgrad-Priştina pentru normalizarea relaţiilor, fiind aşteptată reluarea discuţiilor cât mai curând posibil, precum şi demonstrarea angajamentului în direcţia alinierii progresive la Politica Externă şi de Securitate Comună a UE.
Inca o tara mica va fi nevoita sa cedeze shantajului celor mari.
Dupa Republica Macedonia care a fost santajata ca sa isi schimbe numele, se pare ca Serbia va fi santajata pentru a recunoaste „independenta” provinciei sale cu capitala la Prishtina.
Iar daca santajul va reusi, politicienii europeni vor sarbatori succesul politicilor lor de schimbare prin forta a frontierelor – lucruri pe care nu le credeam posibile acum 30 de ani.