Se spune că hârtia suportă orice, asta era o vorbă din comunism, dar de actualitate și în prezent, iar bugetul este doar o hârtie, nimic altceva. Pentru a fi mai mult decât o hârtie, cifrele care apar pe acea hârtie trebuie musai să fie niște cifre bazate pe realitățile economice ale țării, pe cifrele realizate anterior, precum și pe măsurile și efectele măsurilor care urmează să se ia în viitorul imediat. Numai că experiența celor 34 de ani trecuți de la revoluție ne arată o lipsă totală de realism în întocmirea bugetului de stat. De ce spun asta? Pentru că și în anul 2023, dar și în bugetul pe 2024 nu se ține cont de realitățile economice din România, ceea ce va duce, inevitabil, la probleme în realizarea unui buget de venituri și cheltuieli echilibrat.
În anul 2023 s-au programat venituri totale de 275,4 miliarde lei, realizându-se 253,4 miliarde lei, adică 92,01% din ceea ce s-a prevăzut în buget, cheltuielile totale bugetate fiind de 353,3 miliarde lei, iar realizările de 345,3 miliarde lei, deci cheltuielile au fost de 97,7% din prevederi, astfel că pe 2023 a rezultat un deficit bugetar de 5,7%. Cel mai mare procent de nerealizări este în legătură cu veniturile preconizate din TVA, astfel că din 113,8 miliarde de lei prinse la venituri s-au realizat doar 80 de miliarde, adică un procent de 70,3%. Probabil de aici și multele discuții legate de evaziunea fiscală de 30% la TVA. Numai că nerealizarea acestor venituri nu înseamnă automat evaziune fiscală, dacă aceste venituri nu s-au realizat nu înseamnă automat sustragerea de la plată, înseamnă că nu s-a plătit la buget suma previzionată de cei care au întocmit bugetul! Dar a fost realistă previziunea bugetară ținând cont și de anii precedenți? Greu de crezut, pentru că în bugetul întocmit pentru anul 2024 se prevede chiar o creștere a încasărilor TVA-ului, peste prevederile din anul 2023, prevederi realizate doar în proporție de 70,2%, așa cum spuneam, respectiv se prevede o sumă de 119,4 miliarde lei, în condițiile în care în 2023 s-au încasat 80 miliarde lei! Deci o creștere de 49,25%! Vi se pare a fi realist acest scenariu? Mie, nu! Tot în 2023 au fost bugetate 20,4 miliarde de lei cheltuieli cu investițiile și s-au realizat 8,7 miliarde, adică 42,65%, și cu toate acestea în 2024 se bugetează 20,3 miliarde de lei. Poate se vor realiza, dar având în vedere precedentele îți pui niște întrebări. Ca o comparație, cheltuielile cu dobânzile în 2023 au fost de 27,8 miliarde, de 3 ori mai mari decât investițiile, iar în 2024 cheltuielile cu dobânzile vor fi de 32,4 miliarde de lei, deci în creștere, ceea ce ne arată că ne împrumutăm tot mai scump, deci cu cât ne împrumutăm mai mult, cu atât vom plăti mai mult pentru dobânzi în detrimentul celorlelte cheltuieli: cu sănătatea, cu educația etc. Cei ce vin după noi au de ce să ne mulțumească, le lăsăm ca moștenire datorii!
Mai departe, în anul 2024 sunt prevăzute în bugetul de stat venituri totale de 308,2 miliarde de lei, din care aproape 60 miliarde vin de U.E. din cadrul diferitelor programe, precum și din PNRR. Deci, este vital să accesăm toate aceste fonduri prevăzute în buget. Și cu toate acestea, pentru 2024 se prevede în buget un deficit de 96,2 miliarde, asta pentru că cheltuielile bugetate se ridică la 404,4 miliarde lei. Aceste deficit înseamnă 5,5% din PIB, care este estimat undeva la 350 miliarde de euro. Toate aceste cifre sunt estimate după ce s-au majorat impozitele și taxele începând cu 01.01.2024, s-a redus plafonul pentru microîntreprinderi etc. Acum înțelegem mai bine de ce se discută tot mai des în spațiul public de noi majorări de impozite și taxe, de ce BNR menține, după ședința de ieri, dobânda de politică monetară la 7%, de ce ne recomandă FMI și Banca Mondială tot felul de soluții pentru majorarea veniturilor la buget. Toate aceste probleme legate de deficitul bugetar vor persista și în viitor dacă nu se încep reformele structurale, reforme care să așeze sistemul bugetar-administrativ pe drumul eficienței, reforme care să ducă la echilibrarea balanței de plăți, pentru că până la urmă se vor epuiza toate sursele de majorare a veniturilor bugetare, iar deficitul bugetar va fi tot acolo.