13.5 C
București
vineri, 23 aprilie

România, în topul statelor UE la capitolul liber profesioniști. Iată câți români lucrează din confortul propriei locuințe

Conform noilor studii Eurostat, 17% dintre români sunt freelanceri. Astfel, România este pe locul 4 în Europa în ceea ce privește numărul persoanelor liber profesioniste. Această tendință de a lucra ca freelancer este din ce în ce mai răspândită de la an la an.

Ea oferă, în special tinerilor care o practică, libertatea de a lucra de oriunde și oricând. Însă, în același timp, vine la pachet cu o doză mare de instabilitate a programului și volatilitate a veniturilor.

În ce domenii sunt cei mai mulți freelanceri în România

IT-ul și domeniile creative sunt în continuare predominante în topul nișelor în care activează cei mai mulți freelanceri. Însă, cu toate acestea, există o mulțime de liber profesioniști și în domenii precum: artă, actorie, domeniul juridic sau cel financiar, spun specialiștii.

Mulți dintre tinerii absolvenți ai facultăților de artă au terminat școală și au ales să lucreze independent, fie de voie, fie de nevoie, neavând un loc asigurat în cadrul teatrelor de stat sau în cadrul unor organizații de profil.

Mulți absolvenți, spre exemplu, ale unor cursuri de teatru – actorie București au ales în ultimii ani să formeze trupe de teatru independente și să participe la spectacole în întreaga țară, câștigându-și astfel un renume și asigurându-și o formă de venit.

De asemenea, absolvenții facultăților de Marketing aleg să lucreze din ce în ce mai des sub forma unor colaborări de tip freelancing. Aceștia se alătură unui întreg val de liber profesioniști, aplicând la proiecte listate pe platforme de specialitate sau colaborând între ei, în cadrul unor comunități de profil.

Studiu eJobs – majoritatea românilor și-ar dori o astfel de carieră

În cadrul unui studiu realizat recent de platforma de anunțuri eJobs, specialiștii în recrutare au aflat că peste 50% dintre români și-ar dori de fapt o carieră în freelancing, chiar dacă aceasta ar veni la pachet cu instabilitatea unui loc de muncă.

Românii văd însă oportunitățile din această direcție. Că freelancer poți câștigă mult mai mulți bani, odată ce ai ajuns cunoscut, decât din postura de angajat. Un freelancer este, de asemenea, liber să își întocmească propriul program.

Acestea sunt printre avantajele cele mai vânate de către românii care doresc să între în orice domeniu pe piață muncii, în calitate de lucrător independent.

Cât pot câștiga cel mai bine plătiți freelanceri

Dacă ne uităm la declarațiile reprezentanților acestei bresle, ne putem da seama cu ușurință de ce doresc 5 din 10 români să aleagă acest drum al freelancingului.

Un fotograf independent poate câștiga cu ușurință peste 2000 de euro pe luna din serviciile sale, potrivit PayScale. În timp ce un designer web sau un programator se poate apropia și de dublul acestei sume, potrivit JohnMorrisOnline.

De asemenea, un blogger independent care și-a creat o rețea de colaboratori pentru care oferă conținut, poate câștiga, potrivit acelorași surse, până la 1000 de euro pe lună fără mari eforturi, după câțiva ani de experiență și după o expunere constantă a blogului său în media.

Sursă: https://docs.google.com/document/d/10XEE1vsPAC9y5Y8gzHAjQUXHwg6KdqOgYdJUmfRLx3o/edit?usp=sharing

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW