România va acorda asistență Republicii Moldova pentru atragerea de finanțări

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a discutat joi cu Andrei Spînu, Viceprim-ministru și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării din Republica Moldova, stadiul programelor comune de cooperare teritorială finanțate de Comisia Europeană și despre facilitățile oferite de UE pentru noi proiecte comune care pot fi susținute din fonduri europene.

Cei doi oficiali au convenit constituirea unui grup tehnic comun pentru oferirea de expertiză în domeniul accesării diverselor surse de finanțare și pentru susținerea integrării europene a Republicii Moldova prin și împreună cu România.

Ministrul Dan Vîlceanu a prezentat oportunitățile de finanțare oferite din alte surse decât programele comune de cooperare teritorială, cum ar fi programele, mecanismele și inițiativele europene gestionate direct de Comisia Europeană, unde Republica Moldova poate fi partener.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova a subliniat domeniile prioritare în care se dorește colaborarea cu România, după cum urmează: transport, construcții, dezvoltare regională, energie și eficiență energetică, subliniind importanța proiectelor comune pe partea de infrastructură.

Această vizită urmează seriei de vizite oficiale bilaterale între oficiali români și moldoveni, dintre care amintim: vizita oficială efectuată în România de președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în data de 23 noiembrie, precum și vizita prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, din 9 decembrie.

În perspectiva viitoarei ședințe comune de Guvern România – Republica Moldova, ca demersuri pentru sprijinirea proiectelor de investiții ale Republicii Moldova, partea română și-a arătat susținerea pentru organizarea unor întrevederi comune la Bruxelles ale oficialilor români și moldoveni cu reprezentanți ai instituțiilor europene.

Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020

Programul a fost aprobat oficial de Comisia Europeană în data de 17 decembrie 2015, având un buget total de aprox. 89 mil. euro, din care buget ENI de 81 mil. euro.

Programul contribuie la atingerea obiectivelor Instrumentului European de Vecinătate (ENI) prin promovarea culturii locale și a conservării patrimoniului cultural, prin dezvoltarea sistemului de sănătate la nivelul zonei vizate, a infrastructurii și nu în ultimul rând dezvoltarea educației și prevenirea și combaterea problemelor de securitate și siguranță.

Aria eligibilă a programului:

  • România – 4 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați
  • Moldova – întreg teritoriul

Domeniile de finanţare au fost sintetizate în următoarele axe prioritare:

  • Cooperare instituţională în educaţie pentru creşterea accesului la educaţie şi a calităţii educaţiei;
  • Promovare şi suport pentru cercetare şi inovare;
  • Conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric;
  • Dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalieră şi a infrastructurii TIC;
  • Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate şi accesul la sănătate;
  • Sprijin pentru activităţi comune de prevenire a dezastrelor naturale sau provocate de om, precum şi acţiuni comune în situaţii de urgenţă;
  • Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii organizate şi cooperarea poliţienească.

Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020

Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 18 decembrie 2015, având un buget total de 49 mil. euro (ENI).

Ţări participante la program: România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia.

Priorități:

1.1 Promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele turism şi cultură;

1.2 Creşterea oportunităţilor comerciale transfrontaliere şi modernizarea sectorului agricol şi a celor conexe;

2.1 Îmbunătățirea sistemului de monitorizare în comun a mediului;

2.2 Promovarea în comun a unor acţiuni având ca scop conştientizarea privind deşeurile maritime şi riverane.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW