Anul trecut, 11,7 milioane de români din totalul celor 19,5 milioane de locuitori au avut acces la internet. Prin urmare, țara noastră stă foarte bine la acest capitol, iar printre activitățile online preferate se numără folosirea rețelelor sociale, corespondența prin e-mail și informarea despre diferite produse și servicii.
Pentru prima dată însă, în topul activitățile online s-a numărat anul trecut și shoppingul. Peste 43% dintre utilizatori au făcut cumpărături online. În mediul urban, procentul este și mai mare – aproximativ 53% dintre internauți au cumpărat online cel puțin o dată pe lună.
Internetul influențează din ce în ce mai mult și decizia de cumpărare. Românii încep să prefere această variantă de shopping în detrimentul magazinelor clasice, pentru că în acest fel pot face economie de timp, pot compara mai ușor diferite produse, au acces la o gamă mult mai variată și beneficiază de prețuri mult mai mici.
Cum își aleg românii magazinele online
Atunci când trebuie să decidă de unde cumpără un produs, românii se informează destul de bine și sunt interesați nu doar de prețul produselor, ci și de notorietatea magazinului și de timpul de livrare a comenzii, se arată într-un raport publicat recent de GPec.
„Românii știu acum mult mai bine ce își doresc să cumpere și sunt atenți la mai multe aspecte înainte să aleagă magazinul online. Ei vor să știe și câte produse mai sunt pe stoc, care este prețul real al produsului, cu toate taxele incluse, dar și timpul exact de livrare. Desigur, contează foarte mult să poată alege dintr-o gamă cât mai variată de produse, ca să poată găsi totul într-un singur loc, pe un singur site. Din acest punct de vedere, la noi clienții pot găsi toate produsele necesare pentru a-și amenaja complet locuința, pentru că pot alege din peste 100 de branduri de top, care oferă accesorii pentru baie, bucătărie, dormitor și living, precum: Ideal Standard, Hansgrohe, Steinberg, Duravit, Missoni Home, Tommy Hilfiger Home, Maison Berger, Villeroy & Boch, Zwiesel. Un alt aspect de care țin cont clienții atunci când fac o alegere este comunicarea cu consultanții de specialitate. Spre exemplu, noi avem consultanți care le pot oferi telefonic sau online orice informații doresc, astfel încât foarte rar clientul mai simte nevoia să vină și în show-room ca să vadă produsele sau să ceară detalii”, a declarat un reprezentant SensoDays.ro
Deși se informează și cumpără mult online, cei mai mulți români preferă să achite produsele ramburs, la livrare. Peste 83% din cumpărăturile online sunt plătite prin această metodă și doar 15% prin plata online cu cardul.
Posibil să fie o neîncredere mai ales în respectarea timpului de livrare, astfel încât românii vor să plătească doar în momentul în care văd produsul ajuns la ușa lor și îl pot verifica. De altfel, principala plângere a cumpărătorilor online vizează neseriozitatea serviciilor de curierat, multe produse ajungând mai târziu decât termenul anunțat inițial.
Românii cumpără online mult, dar destul de selectiv. În medie, un cumpărător vizitează anual doar 9 magazine, cu o frecvență de 3-4 ori pe săptămână. Interesant este că magazinele online sunt vizitate destul de des și de internauți care nu au decis încă să cumpere. În medie, aceștia intră anual pe 5 magazine online, pentru a căuta produse și a se informa.
Ar fi interesant de aflat dacă în urma acestei documentări online ei au luat decizia să cumpere un produs, dar au preferat să meargă într-un magazin fizic. Caz în care, ar fi și mai clar cât de mult influențează internetul decizia de cumpărare a românilor.