Ideea unei sume de bani plătite la bătrânețe, după retragerea din câmpul muncii, a existat dintotdeauna sub diverse forme. În prezent, se merge pe varianta în care salariații actuali plătesc contribuții pentru a achita veniturile pensionarilor de astăzi. La rândul lor, cei care lucrează acum, își pun bazele pensiilor pe care le vor încasa peste ani în angajații generațiilor viitoare. Însă, scăderea continuă a natalității, îmbătrânirea populației, dar și creșterea speranței de viață, fac ca majoritatea persoanelor tinere să se îngrijoreze cu privire la traiul decent după vârsta pensionării. În acest context, o pensie privată reprezintă cea mai bună opțiune pentru momentele în care nu o să mai ai un venit, dar vrei să te bucuri în continuare de stilul de viață pe care ți l-ai format de-a lungul timpului. Dacă nu știi încă de ce este important să aderi la un sistem de pensii private, descoperă în continuare câteva avantaje esențiale.
Venituri mai mari la pensionare
Pe lângă sistemul public de pensii, unde contribui în mod obligatoriu cu un anumit procent din salariu, ai opțiunea de a plăti și către pensiile private. Așadar, există pensiile administrate privat, care se strâng într-un cont și se întorc la tine la vârsta pensionării, și pensiile facultative, la care poți contribui cu până la 15% din salariu. Am putea spune că cu cât dai mai mult acum, când poți să-ți permiți să muncești și să pui ceva bani deoparte, cu atât îți va prinde mai bine la bătrânețe. Dacă nu îți permiți o pensie mică ori te temi că nu vor mai exista destul de multe persoane angajate în momentul în care tu vei ieși din câmpul muncii, o pensie privată te ajută să beneficiezi de mai mulți bani când nu vei mai lucra.
Spre deosebire de sistemul public care doar redistribuie plata pentru pensionarii existenți, fondurile private investesc o parte a contribuției individuale la asigurările sociale, fapt ce crește veniturile la pensionare.
Libertate de alegere
Participantul la pensia administrată privat sau la cea facultativă are libertatea de a decide la ce fond de pensii dorește să cotizeze. De asemenea, acesta alege și perioada de timp în care va plăti contribuțiile către respectiva compania, iar în cazul pensiei facultative și suma lunară pe care o va achita. Ori, acest lucru nu este posibil și atunci când vine vorba de sistemul public, salariații achitând cotizația în mod obligatoriu. Totodată, o persoană poate plăti simultan la mai multe fonduri de pensii facultative, urmând ca sumele să fie transferate oricând sau cumulate atunci când ajunge la vârsta pensionării.
Siguranță
Unul dintre avantajele acestui sistem de pensii private este faptul că oferă siguranță. Rata de rentabilitate a fiecărui fond se compară cu o rată minimă de rentabilitate a tuturor fondurilor existente pe piață. În cazul în care cel la care ai aderat se află sub rata minimă timp de patru trimestre consecutive, acesta pierde autorizația de funcționare, iar activele tale sunt transferate către un alt fond. Banii nu se pierd nici în caz de invaliditate permanentă deoarece vei primi acces la toată suma pe care ai acumulat-o în contul tău și o vei putea folosi după bunul plac. Pensia facultativă este adesea însoțită și de o asigurare de viață, iar în caz de deces moștenitorii vor intra în posesia sumelor din contul tău.
Deductibilitate fiscală
Investițiile fondului sunt scutite de impozit pe întreaga perioadă în care tu plătești contribuția pentru pensia privată. Banii pe care îi achiți se deduc din impozitul pe venitul din salarii, deducerea fiscală anuală putând ajunge până la 400 de euro, în funcție de suma cu care contribui. De altfel, pensia facultativă este singurul produs financiar de economisire-investiție care beneficiază de deductibilitate fiscală.
Transparență
Banii din pensia privată sunt ai tăi, iar asta presupune ca tu să îți accesezi în permanență contul pentru a ști ce se întâmplă cu ei. După ce devii participant, poți să afli în orice moment informații despre sumele acumulate în contul tău, mai ales că aproape orice fond de pensii privat oferă posibilitatea verificării online. În acest fel, poți evalua ușor situația în timp pentru a stabili dacă trebuie să majorezi contribuțiile la pensia facultativă sau să operezi alte modificări asupra contului. În plus, anual, participanții primesc informări gratuite cu privire la evoluția activului personal, numărul de unități existente și valoarea acestora.
Dacă vrei să pui bani deoparte ca să te bucuri de un venit decent pentru atunci când nu vei mai lucra, este util să contribui încă de acum la o pensie privată. Aceasta diferă de sistemul public și îți oferă mult mai multe avantaje. Chiar dacă este dificil de preconizat ce se va întâmpla peste ani, cel mai bine e să fii pregătit pentru situațiile neașteptate ca să nu ajungi să-ți dorești să dai timpul înapoi, atunci când ești la vârsta pensionării.