Ruperea unui baraj într-o zonă minieră din sud-estul Braziliei a provocat o teribilă «tragedie umană»

Un prim bilanț al catastrofei: cel puțin 30 de morți și peste 350 de dispăruți, luați de valul de noroi eliberat după prăbușirea barajului minier din localitatea Brumadinho, statul Minas Gerais. Potrivit autorităților locale, șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt minime. Cauzele tragediei nu sunt deocamdată stabilite.

58 milioane de euro (250 milioane de reali) este amenda aplicată deja companiei miniere Vale. Sunt blocate importante active ale companiei, precum și acțiunile deținute nu doar în Brazilia, ci și în SUA, Spania, Franța.

Brazilia se află în acest moment în fața unei crunte tragedii umane ca urmare a ruperii unui baraj minier în localitatea Brumadinho, situată în sud-estul țării. «Nu vom mai găsi, probabil, decât corpuri ale victimelor», au declarat echipele de pompieri sosiți pentru a încerca să găsească supraviețuitori. Cea mai mare parte a victimelor sunt angajați ai companiei miniere Vale, care exploatează minereul de fier de la mina Corrego do Feijao. De reamintit că acest gigant minier a mai fost implicat într-o ruptură de baraj în localitatea Samarco, soldată cu 19 morți și un imens dezastru ecologic.

O tragedie anunțată?

Sâmbătă, cauzele tragediei de la Brumadinho nu erau încă stabilite, dar unii specialiști au declarat că această tragedie era deja «anunțată». Dickran Berberian, inginer specialist în baraje și profesor la Universitatea din Brasilia, susține că această tragedie era previzibilă, având în vedere că barajul avea deja puncte de scurgere. În zona barajului nu există vulcani, seisme nu s-au produs pentru a cauza prăbușirea lui. Semnele deja existente trebuia să fie urmate de măsuri, a declarat specialistul mai sus menționat. Grupul Vale, dimpotrivă, spune că, la 10 ianuarie, la barajul respectiv a avut loc o inspecție, prilej cu care nu au fost identificate probleme de securitate. «Nicio defecțiune nu a fost constatată», a dat asigurări întreprinderea germană TUV SUD, specializată în teste și certificări, care a efectuat un control la barajul în cauză în luna septembrie 2018. Construit în 1976, barajul avea capacitatea de a reține 12 milioane metri cubi de reziduuri rezultate din producerea minereului de fier. Din relatările unor persoane aflate în zonă s-a aflat că valul de noroi dezlănțuit după spargerea barajului a devastat totul în calea sa, inclusiv birourile, alte construcţii ale gigantului minier, precum și o mică așezare aflată la mică distanță de locul catastrofei.

Primul test pentru președintele nou ales, Jair Bolsonaro

Pentru președintele provenit din Extrema Dreaptă, Jair Bolsonaro, instalat la conducerea țării la începutul acestui an, tragedia de la Brumadinho este un test ce se anunță extrem de dificil. «Vom face tot ce ne este în putere pentru a veni în ajutorul victimelor, pentru limitarea pagubelor și tragerea la răspundere în justiție, pentru a se evita noi tragedii», a declarat președintele Bolsonaro după ce a survolat și a constatat amploarea catastrofei. Fabio Schvartsman, președintele grupului minier Vale, s-a declarat «consternat» de amploarea catastrofei, dar susținând că nu știe ce s-a putut întâmpla cu acest baraj. În opinia sa, bilanțul victimelor acestui mult mai grav accident, în comparație cu unul aproape asemănător petrecut în urmă cu trei ani, ar putea fi mult mai mare, dar mai puțin dăunător pentru mediul înconjurător. În afara tragediei umane, compania minieră Vale a fost imediat sancționată la Bursa din Wall Street, unde acțiunile sale au pierdut deocamdată 8% din valoare. În plus, justiția din statul Minas Gerias în care se află zona minieră în care a avut loc catastrofa a blocat active ale companiei Vale în valoare de 1 miliard reali (230 milioane euro), în scopul despăgubirii victimelor. S-a cerut, de asemenea, înghețarea acțiunilor companiei Vale din Brazilia, SUA, Spania și Franța, în valoare de 20 miliarde de reali. Sunt așteptate reacții dure din partea Greenpeace și a altor organizații pentru apărarea mediului înconjurător.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8, TIȘBITUL 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15; B.RAZ.ILI.A. B-13 Enoriași, RAZ.A.-Raza, ILI-Ilie. Enoriașii 13 sub raza lui Ilie. Definiția sună astfel, deoarece planeta Pământ-minge din Casa Raiului în care stau, se află sub raza luminii spotului din tavanul de rigips, de care este agățată. Am cumpărat-o din Italia în anul 2006.
    Numai un dobitoc sau o dobitoacă s-ar contrazice cu mine pe aceste învățături ceresti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW